Oleg Orlov, cel mai cunoscut activist pentru drepturile omului din Rusia, riscă să fie condamnat la închisoare

0
Publicat:

Un nou proces împotriva disidentului Oleg Orlov, un cunoscut activist pentru apărarea drepturilor omului în Federația Rusă, a început vineri la Moscova, relatează AFP.

Oleg Orlov FOTO EPA-EFE
Oleg Orlov FOTO EPA-EFE

Veteran al ONG-ului Memorial, co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022 şi dizolvat de justiţia rusă, Oleg Orlov, în vârstă de 70 de ani, riscă până la cinci ani de închisoare pentru denunţări repetate ale războiului purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Cu ochelari dreptunghiulari pe nas şi îmbrăcat cu o cămaşă bleu deschis şi un hanorac gri, Orlov a declarat pentru un reporter AFP cu câteva minute înainte de începerea procesului că este „într-o stare de spirit combativă”. „Nu mă aştept la nimic bun”, a recunoscut el, alături de avocatul său.

Orlov încă mai este, cel puţin pentru câteva zile, o excepţie în Rusia, fiind în libertate şi făţiş critic la adresa puterii, notează AFP, potrivit Agerpres.

„Nu doresc să ajung la închisoare, dar oare am de ales?”

La finalul primului său proces, în octombrie anul trecut, Oleg Orlov a fost declarat vinovat de „discreditarea” armatei ruse şi condamnat la plata unei amenzi, un verdict foarte blând într-o Rusie condusă de un regim ce are obiceiul de a-și plasa detractorii în detenţie.

Spre surprinderea tuturor, procurorul a cerut atunci doar o amendă, justificând-o prin vârsta şi starea de sănătate a activistului. Apoi, Parchetul şi-a schimbat opinia şi a făcut apel, deplângând o pedeapsă „excesiv de uşoară” ce nu corespundea „pericolului public” pe care l-ar reprezenta acuzatul.

Dacă majoritatea detractorilor regimului Putin au fost deja încarceraţi sau forţaţi să ia calea exilului în ultimii ani, pe fondul intensificării represaliilor, Oleg Orlov a explicat săptămâna aceasta pentru AFP că a rămas în Rusia „pentru a continua lupta”.

„Nu doresc să ajung la închisoare, dar oare am de ales?”, a declarat el.

Prin urmare, nu există nicio îndoială c că Orlov nu se va pleca în faţa unui tribunal pe care îl consideră injust. „A mă căi, a mă declara vinovat în faţa judecătorilor? Asta ar însemna să-mi reneg toată viaţa”, a spus el.

Disidentul mărturisește că se aşteaptă la un verdict de vinovăţie înainte de așa-zisele alegeri prezidenţiale programate pentru 15-17 martie în Federația Rusia, în urma cărora este de aşteptat ca Vladimir Putin să continue la Kremlin pentru încă cel puțin șase ani.

„Nimeni nu se îndoieşte că voi fi condamnat”, a insistat Orlov în interviul acordat pentru AFP din apartamentul său din nordul Moscovei.

Pe lista așa-zișilor agenți ai străinătății

Concret, lui Oleg Orlov i se reproşează că a manifestat împotriva așa-zise operațiuni militare speciale din Ucraina şi că a semnat un articol foarte critic la adresa autorităţilor ruse în trustul francez Mediapart.

Acest articol acuză trupele ruse de uciderea „în masă” a civililor ucraineni şi denunţă „victoria” în Rusia a „celor mai sumbre forţe”, care „visau la o revanşă totală” după destrămarea Uniunii Sovietice în decembrie 1991.

Semn că „laţul se strânge” în jurul lui Orlov, regimul l-a plasat la începutul acestei luni pe lista infamă a așa-zișilor agenţi ai străinătății, calificare însoţită de stricte constrângeri administrative. Alte sute de persoane - activiști pentru drepturile omului, opozanţi sau jurnalişti independenţi - au fost incluse în ultimii ani pe această listă ce aminteşte de epoca sovietică.

Activ încă din anii '70, Oleg Orlov a devenit unul dintre pilonii Memorial, principala organizaţie ce luptă în Rusia pentru apărarea memoriei celor care au suferit de pe urma represaliunii sovietice şi documentează represaliile din timpul mandatelor lui Putin la Kremlin.

ONG-ul a fost dizolvat la sfârşitul anului 2021, cu câteva luni înainte de lansarea invaziei din Ucraina.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite