O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Captură video Twitter
Foto: Captură video Twitter

Liderul mişcării pro-ruse din Ucraina, Yuri Kot a lansat cea mai recentă ameninţare în cadrul unei emisiuni TV ruse. Acesta a avertizat asupra unor lovituri de rachete împotriva Regatului Unit şi a SUA dacă Ucraina, susţinută de Occident, încearcă să recucerească centrala nucleară Zaporojie, relatează Daily Mail.

Cel mai mare sit nuclear din Europa se află sub ocupaţia ruşilor din luna martie, dar continuă să fie operat de tehnicieni ucraineni.

Comandantul garnizoanei de la Zaporojie, Valeri Vasiliev, a publicat, luni, un mesaj de ameninţare pe reţelele de socializare ruseşti Telegram şi vKontake, în care i-ar fi atenţionat astfel pe ucraineni să nu încerce să elibereze sudul Ucrainei, în caz contrar existând riscul unui dezastru nuclear.  

Yuri Kot, liderul mişcării pro-ruse din Ucraina, Parus, a susţinut, în cadrul emisiunii că atât Kievul cât şi Occidentul pun în pericol siguranţa nucleară, conform Daily Mail.

„Înţelegem cu toţii foarte bine că Ucraina şi Occidentul inventează o realitate fictivă. Avem de-a face cu realitatea”, a afirmat Kot. 

„Trebuie să spunem Ucrainei şi ţărilor care o susţin, Marea Britanie şi SUA în primul rând... şi să fie clar. Dacă centrala nucleară Zaporojie este avariată şi are loc un dezastru, două rachete vor lovi imediat centrele voastre nucleare. Una la Washington, cealaltă la Londra. Şi asta e”, a mai adăugat Kot. 

Declaraţia lui Kot a fost respinsă de un alt invitat al emisiunii, Aleksei Mukhin, şeful Centrului pentru Informaţii Politice, care a afirmat: „Acest lucru ar declanşa protocolul de distrugere reciprocă, aşa că m-aş abţine sincer să fac astfel de declaraţii”. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, în luna iunie, că în acest an racheta balistică intercontinentală (ICBM) rusească Sarmat va fi dată în folosinţă.  

Propagandistul Igor Korotchenko, colonel în rezervă şi redactor-şef al revistei Apărarea Naţională a Rusiei, a avertizat asupra unei ierni în stil nuclear chiar şi fără un atac cu rachete, cauzată de penuria de gaz impusă Occidentului de către Putin. 

„Deci lumea asta este condamnată”, a afirmat Korotchenko. 

„Milioane de europeni... sunt îngroziţi de venirea iernii. Va fi ca o iarnă nucleară”, a mai adăugat el. 

„O apocalipsă în faţa ochilor noştri. Oprirea energiei, lipsa gazului, bătăuşi pe străzi şi încercările disperate ale oamenilor de a supravieţui. Nu va exista mâncare, electricitate şi gaz. Şi principalul lucru este că nu va mai fi nicio speranţă”, a mai afirmat colonelul în rezervă. 

Centrala nucleară de la Zaporojie, situată în sudul Ucrainei, aflată sub controlul armatei ruse, a fost ţinta a două atacuri în ultimele zile, care au atins anumite instalaţii. Kievul şi Moscova se acuză reciproc de aceste atacuri. 

Amintind situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie, vizată de atacuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că „lumea nu trebuie să uite Cernobîlul şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) este explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare”. 

Kotin a cerut ca în jurul centralei să fie înfiinţată o „zonă demilitarizată” şi să fie trimisă o echipă internaţională de „acţionari ai păcii” pentru a o proteja. 

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat că „orice atac asupra centralelor nucleare este un lucru sinucigaş”. 

Ministerul rus al Apărării a informat, luni, că ultimul atac, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a avariat o linie de înaltă tensiune care alimentează două regiuni ucrainene cu electricitate. 

„O catastrofă nucleară a fost evitată în mod miraculos, dar miracolele nu pot dura pentru totdeauna”, a comunicat compania ucraineană Energoatom după încheierea atacurilor. 

Guterres a afirmat că (AIEA) are nevoie de acces la centrală. „Sprijinim pe deplin AIEA în toate eforturile lor în ceea ce priveşte crearea condiţiilor de stabilizare a instalaţiei", a spus secretarul general al ONU. 

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat că centrala nucleară Zaporojie „este complet scăpată de sub control” şi a cerut Rusiei şi Ucrainei să permită specialiştilor să viziteze rapid centrala, cu scopul de a stabiliza situaţia şi a evita un accident nuclear.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite