Un comandant rus ar fi ameninţat cu aruncarea în aer a centralei nucleare de la Zaporojie: Evaluarea ISW şi reacţii la Kiev

0
0
Militari ruşi la centrala nucleară de la Zaporojie FOTO Profimedia
Militari ruşi la centrala nucleară de la Zaporojie FOTO Profimedia

Un mesaj de ameninţare privind aruncarea în aer a centralei nucleare de la Zaporojie a apărut luni pe reţelele de socializare ruseşti Telegram şi vKontake. Ameninţarea îi este atribuită comandantului garnizoanei de la Zaporojie, Valeri Vasiliev.

„Aici fie va fi pământ rusesc, fie un pustiu”, ar fi spus Vasiliev.

Comandantul garnizoanei ruseşti i-ar fi atenţionat astfel pe ucraineni să nu încerce să elibereze sudul Ucrainei, în caz contrar existând riscul unui dezastru nuclear.

Institutul pentru Studiul Războiului se îndoieşte de faptul că ameninţarea ar fi reală, dar menţionează că ar putea avea ca ţintă intimidarea Occidentului şi descurajarea sa în a oferi ajutor, mai ales de natură militară, Ucrainei.

Evocând situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie, vizată de atacuri vineri şi sâmbătă seara, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus aminte de accidentul nuclear de la Cernobîl.

„Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) este explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare”, a declarat şeful statului ucrainean.

Potrivit şefului administraţiei militare regionale ucrainene din Zaporojie, Oleksandr Staruh, circa 1.200 de tone de combustibil nuclear sunt stocate în prezent la centrala de la Zaporojie, iar o manipulare defectuoasă ar putea provoca un dezastru ce i-ar afecta atât pe ucraineni, cât şi pe ruşi.

La centrala atomo-electrică din Zaporojie, „pe care invadatorii ruşi ameninţă acum să o arunce în aer, sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear. Dacă Rusia va decide să comită un atac terorist, dezastrul nuclear va afecta deopotrivă teritoriile Rusiei şi Ucrainei”, a scris Staruh pe contul său Telegram.

„În cazul unui incident nuclear, va fi afectat nu doar sudul Ucrainei, ci şi (Peninsula) Crimeea (anexată de Rusia în 2014) şi Rusia însăşi. O bombă nucleară conţine nouă kilograme de uraniu sau plutoniu, iar centrala noastră are 1.200 de tone. Contaminarea poate fi destul de mare, dar (...) este ca la ruleta rusească”, a subliniat oficialul ucrainean.

Situaţia de la centrala Zaporojie este „periculoasă şi tensionată încă din martie 2022, când invadatorii ruşi au deschis pentru prima dată focul asupra reactorului 3. Dar acum reprezentanţii Rusiei au anunţat direct că sunt gata să supună Ucraina şi întreaga Europă unui risc nuclear”, a insistat el.

„Astfel de escaladări sunt inevitabile, având în vedere că Rusia încalcă nu doar regulile războiului şi tratate internaţionale care nu permit desfăşurarea de operaţiuni militare cu echipamente grele pe teritoriul unei centrale nucleare, ci pur şi simplu încalcă logica existenţei umane”, a denunţat Oleksandr Staruh, citat de agenţia de presă Ukrinform, preluată de Agerpres.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de escaladarea situaţiei de la centrala Zaporojie, aflată de la începutul lui martie sub controlul armatei ruse.

„Evidenţa nu poate fi ignorată, situaţia devine din ce în ce mai periculoasă pe zi ce trece”, a spus luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Zaharova susţine că Moscova trimite zilnic date actualizate Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) despre situaţia de la centrală.

La rândul său, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, şi-a manifestat sâmbătă profunda îngrijorare în legătură cu bombardamentele de la această centrală şi a avertizat că cineva „se joacă cu focul” şi că există riscul real al unui „dezastru nuclear”.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite