Moscova susține că i-a eliminat pe „sabotorii” din regiunea Belgorod: Nouă localități evacuate

0
Publicat:

Ministerul rus al Apărării a susținut marți că a respins insurecția din regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina, la capătul unei operațiuni de o amploare inedită care a implicat mai ales aviația și artileria.

Igor Konașenkov FOTO EPA-EFE
Igor Konașenkov FOTO EPA-EFE

„Grupurile armate naţionaliste au fost încercuite şi eliminate. Peste 70 de terorişti ucraineni au fost lichidaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, în raportul său zilnic de război.

Agențiile internaționale de presă care preia aceste declarații precizează că nu au putut să verifice din surse independente dacă sunt adevărate sau nu.

„Restul naționaliștilor au fost respinși pe teritoriul Ucrainei, unde loviturile continuă pentru eliminarea lor totală”, a adăugat Konașenkov.

Rusia acuză Ucraina că s-ar afla în spatele aceste insurecții, dar conducerea de la Kiev neagă orice implicare.

Insurecția din Belgorod a fost revendicată de două grupări armate anti-Putin din Rusia, și anume Legiunea de Eliberare a Rusiei și Corpul Voluntarilor Ruși. „A venit timpul să punem capăt dictaturii Kremlinului”, a declarat luni un membru al Legiunii de Eliberare a Rusiei.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Veaceslav Gladkov, a declarat că mai multe localități, printre care Graivoron, reședința districtului cu același nume, au fost supuse la „numeroase” bombardamente cu artilerie, lansatoare de rachete multiple și drone.

Nouă localități au fost evacuate, iar 12 civili ar fi fost răniți, potrivit lui Gladkov.

Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) a instituit un „regim antiterorist” în regiune, în timp ce Comitetul de Investigații, unul dintre instrumentele de represiune din Rusia lui Putin, a deschis o anchetă pentru un „act terorist”.

Vladimir Putin nu s-a exprimat deocamdată asupra evenimentelor tulburi din Belgorod, limitându-se marți la acordarea unor medalii la Kremlin și la un discurs foarte general pe tema războiului din Ucraina.

Luni, purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat că liderul de la Kremlin este ținut la curent cu situația din Belgorod.

În opinia generalului american în rezervă Mark Hertling, fost comandant al trupelor SUA în Europa, evenimente precum cele din Belgorod pot preceda o serie de operațiuni ofensive majore.

O astfel de acțiune durează „suficient de mult pentru a îndeplini obiectivul”, după care forțele destabilizatoare se retrag rapid, subliniază Hertling.

O acțiune de acest tip a avut loc în martie, în regiunea Briansk, situată de asemenea la granița cu Ucraina.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite