Putin a adus războiul în Rusia. Regiunea rusă Belgorod, plasată sub regim „antiterorist” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regiunea rusă Belgorod, situată la granița cu Ucraina, a fost plasată luni sub „regimul legal al unei zone de operaţiuni antiteroriste”, a anunțat guvernatorul Veaceslav Gladkov.

Tanc rusesc capturat de combatanții anti-Putin FOTO Twitter
Tanc rusesc capturat de combatanții anti-Putin FOTO Twitter

Acest regim, decis de Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB), acordă puteri speciale forţelor de ordine şi forţelor armate, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Astfel, permite evacuarea civililor din zonele afectate, un control sporit al telecomunicaţiilor, intervenţii facilitate ale forţelor „antiteroriste” şi controale mai amănunțite privind identitatea persoanelor şi a vehiculelor.

Autorităţile „fac apel la cetăţeni să fie vigilenţi, să urmeze îndemnurile reprezentanţilor forţelor de ordine şi să nu interfereze cu acţiunile forţelor de ordine”, se arată într-un comunicat al guvernatorului din Belgorod.

Așa-numitul regim antiterorist a fost în vigoare timp de ani de zile în Caucazul de Nord, în special în Republica Cecenia, unde forțele armate ale Rusiei au luptat împotriva unei rebeliuni pentru independenţă care s-a transformat ulterior într-o forţă armată jihadistă, notează AFP.

Este pentru prima dată când o regiune din Rusia este plasată sub acest regim de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Cel puţin şase persoane au fost rănite luni în bombardamente în Belgorod, unde are loc o incursiune a unor combatanţi veniţi din Ucraina.

Potrivit lui Veaceslav Gladkov, doi oameni au fost răniţi într-un bombardament în satul Glotovo, alţii trei în districtul Graivoron, iar ultimul în satul Zamostie. Toate aceste localităţi sunt situate în apropierea frontierei ruso-ucrainene şi în zona în care are loc incursiunea, revendicată de Corpul Voluntarilor Ruși și Legiunea de Eliberare a Rusiei.

Cele două unități sunt constituite din ruși care luptă de partea Ucrainei și împotriva regimului condus de Vladimir Putin. Regimul Putin a clasificat deja Legiunea de Eliberare a Rusiei drept „organizație teroristă”.

În timp ce autorii incursiunii anunță eliberarea unor localități, autoritățile din Belgorod desfășoară operațiuni de evacuare și susțin că vor „elimina inamicul în curând”.

Kremlinul acuză Ucraina de lansarea acestei incursiuni, în scopul de a „distrage atenția de la situația din Bahmut”, oraș din estul Ucrainei pe care forțele armate ale Rusiei încearcă să-l ocupe încă din august anul trecut.

Conducerea de la Kiev a respins noua acuzație a Kremlinului la adresa sa. „Ucraina urmăreşte cu interes evenimentele din regiunea rusă Belgorod şi studiază situaţia, dar nu are nimic de-a face cu acest lucru”, a reacționat consilierul prezidențial Mîhailo Podoliak.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite