Moscova îl ironizează pe președintele Franței după înfrângerea de la europarlamentare: „Francezii îl resping pentru că a încurajat războiul împotriva Rusiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia șocantă a președintelui francez Emmanuel Macron de a convoca alegeri parlamentare în urma înfrângerii zdrobitoare a partidului său în sondajele de opinie din UE, precum și succesul extremei drepte în țările de pe continent, au ținut prima pagină a ziarelor.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului FOTO: Profimedia
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului FOTO: Profimedia

În condițiile în care Macron a fost recent vârful de lance al unei inițiative de desfășurare a forțelor occidentale în Ucraina, poate că nu este surprinzător că tonul a fost vesel, scrie politico.eu.

„În ciuda faptului că, până acum, partidele pro-europene își păstrează poziția de lider, cu timpul partidele de dreapta le vor călca pe urme”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, despre votul pentru UE.

Șeful Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a scris pe Telegram că „Macron și Scholz se agață de putere cu ultimele lor forțe rămase”, profitând de ocazie pentru a-l înjunghia și pe cancelarul german Olaf Scholz, ai cărui socialiști s-au clasat pe locul al treilea, în urma partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Ceea ce ar trebui să facă ar fi să demisioneze și să nu-și mai bată joc de cetățenii lor”, a declarat Volodin, care a prezidat camera inferioară a parlamentului rus din 2016 și a fost un susținător infailibil al președintelui rus Vladimir Putin.

Potrivit lui Volodin, rezultatele alegerilor atât în Franța, cât și în Germania nu au fost surprinzătoare, având în vedere că „economia stagnează, există o criză a migrației și țările sunt implicate într-un război în Ucraina împotriva propriilor interese naționale”.

Analistul pro-Kremlin Serghei Markov a legat în mod similar rezultatul din Franța de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o pune pe seama Occidentului.

„Sper ca Macron să înțeleagă că francezii îl resping pentru că a încurajat războiul împotriva Rusiei în Ucraina”, a glumit Markov, fost consilier al Kremlinului. „Dar poate că, în schimb, el va alege escaladarea și va lansa un război NATO cu Rusia”.

În propriul său bilanț post-electoral, agenția de știri de stat rusă TASS a concluzionat că cetățenii europeni „s-au pronunțat împotriva cursului luat de Bruxelles, dar nu vor fi auziți”.

Sub conducerea Ursulei von der Leyen, Comisia Europeană va continua să ia „măsuri nepopulare”, cum ar fi negocierile de aderare la UE cu Ucraina, și va căuta noi modalități de a sancționa Rusia, a adăugat articolul TASS.

„Partidele care se opun sancțiunilor împotriva Rusiei cresc în alegerile din UE”, a scris luni platforma media propagandistică RT, care a fost blocată de pe undele de emisie în Europa.

Acesta a subliniat că adversara politică a lui Macron, Marine Le Pen, este împotriva utilizării de către Ucraina a armelor occidentale pentru a efectua lovituri pe teritoriul rusesc și s-a pronunțat împotriva sancțiunilor.

Între timp, AfD, a continuat articolul, „s-a opus în mod repetat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei și s-a opus ajutorului militar acordat Ucrainei”, lăsând să se înțeleagă că supărarea politică din cele două puteri europene ar putea fi în beneficiul Moscovei.

În blogosfera rusă, s-a vorbit despre o „slăbire a blocului antirusesc” din UE.

Dând un ton amenințător, Rybar, un blogger militar proeminent cu peste un milion de urmăritori pe Telegram, a avertizat că partidele de extremă dreapta din Europa se vor confrunta cu „o nouă rundă de represiune și presiune”.

Unii, pe fondul nemulțumirii crescânde față de sprijinul pentru așa-numita Ucraina, vor fi acuzați de simpatizare cu Rusia, iar unii vor fi urmăriți penal”, a scris Rybar, referindu-se la recentul scandal Russiagate care implică politicieni de extremă dreapta din Germania, suspectați că au primit finanțare rusă.

Acesta este doar începutul”, a adăugat Rybar.

În unele cercuri, tonul a fost ceva mai moderat. „Nu a avut loc o revoluție”, a scris pe Telegram think tank-ul Russia in Global Affairs, care consiliază Kremlinul în materie de politică externă.

Dar a adăugat: „Macron a pus chestiunea ucraineană și promisiunea de a interveni militar în centrul campaniei sale... Rezultatele arată că acest lucru nu a reușit să entuziasmeze alegătorii”.

La jumătatea zilei de luni, poate cea mai extremă reacție a venit din partea omului numit de Moscova ambasador al Ministerului de Externe însărcinat cu „crimele regimului de la Kiev”, Rodion Miroshnik, care a declarat pentru canalul de televiziune Rossia-24 că Macron ar trebui să fie acuzat penal.

„Într-un efort de a-și arăta abordarea napoleoniană, el a luat măsuri serioase pentru a încerca să provoace o escaladare pe teritoriul rusesc și împotriva Rusiei”, a spus Miroshnik, acuzându-l pe liderul francez că este complice la crimele de război ucrainene. Curtea Internațională de Justiție, a recunoscut el, este puțin probabil să coopereze cu o astfel de inițiativă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite