Mihail Krieger, opozant al Moscovei, condamnat la 7 ani de închisoare: „Încerc să spăl rușinea, i-am ajutat pe ucraineni!“

0
Publicat:

Un opozant al regimului de la Kremlin a fost condamnat miercuri, 17 mai, la șapte ani de închisoare într-o colonie penitenciară. Mihail Krieger a declarat că a fost urmărit penal pentru „poziția sa anti-război și acum pro-ucraineană”.

Mihail Krieger FOTO Daria Kornilova / t.me/freekriger
Mihail Krieger FOTO Daria Kornilova / t.me/freekriger

Krieger, în vârstă de 63 de ani, a fost arestat în noiembrie 2022 și acuzat de „justificarea terorismului” în urma unei postări din 2020 pe rețelele de socializare în care a lăudat doi bărbați numindu-i "eroi", care au organizat atacuri în clădirea Serviciului Federal de Securitate (FSB), relatează The Moscow Times.

El a fost, de asemenea, acuzat de „incitare la ură” din cauza unui comentariu online făcut în 2020 în care a menționat spânzurarea președintelui rus Vladimir Putin.

Cel de-al doilea Tribunal militar din Moscova l-a găsit vinovat și l-a condamnat miercuri la șapte ani într-o colonie penitenciară.

În ultimul cuvânt în instanță, înainte de pronunțarea sentinței, Krieger a spus că este urmărit penal pentru „poziția sa anti-război și acum deschis pro-ucraineană”.

Încerc să spăl cumva rușinea fratricidă cu care s-a acoperit țara noastră, i-am ajutat pe refugiații ucraineni”, a spus Krieger, adăugând în ucraineană: „Glorie Ucrainei!”

A cântat „Chervona Kalyna” în limba ucraineană

După ședința de marți, Krieger, care își neagă vinovăția, a cântat și cântecul ucrainean „Chervona Kalyna”, care a devenit un imn al rezistenței ucrainene după invazia Kremlinului.

Inițial, procurorii ceruseră o pedeapsă de nouă ani pentru Krieger.

Organizația rusă Memorial pentru drepturile omului l-a recunoscut pe Krieger drept prizonier politic.

Rusia a luat măsuri dure împotriva disidenței în cele 15 luni de când a invadat Ucraina, forțând aproape toți activiștii proeminenți din opoziție să părăsească țara pentru a evita urmărirea penală.

Politicianul de opoziție Vladimir Kara-Murza, un critic vocal al războiului din Ucraina, a fost condamnat în aprilie la 25 de ani de închisoare sub acuzația de trădare și „știri false”.

În decembrie, deputatul de opoziție de la Moscova Ilya Yashin a fost condamnat la opt ani și jumătate pentru condamnarea masacrului împotriva civililor de către forțele ruse la Bucha, în Ucraina.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite