Mercenarii Wagner lansează amenințări: „Vom fi obligați să venim în Piața Roșie”. Ce i-a nemulțumit

0
Publicat:

Deputatul rus Viktor Sobolev, locotenent general și membru al Comitetului de Apărare din Duma de Stat, a stârnit furia mercenarilor Wagner după ce a vorbit despre interzicerea acestora.

Mercenari Wagner FOTO Twitter/ Nexta
Mercenari Wagner FOTO Twitter/ Nexta

Sobolev, un veteran al armatei ruse, a descris compania militară privată Wagner drept o „grupare armată ilegală”, deoarece nu este clar unde este înregistrată și ce misiuni desfășoară. El a mai propus o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru orice soldat care părăsește armata rusă și se alătură Wagner.

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a răspuns acestei inițiative invitându-l pe Viktor Sobolev să participe la războiul din Ucraina.

Sobolev a continuat duelul verbal de la distanță insistând asupra „bogatei” sale cariere militare, referindu-se mai ales la operațiuni de distrugere a teroriștilor. Deputatul rus s-a pronunțat totodată asupra instituirii unui monopol de stat asupra armatei.

Declarațiile lui Sobolev i-au înfuriat pe mercenarii Wagner, unii dintre ei amenințând cu o descindere în Piața Roșie din Moscova.

„Vrem să-i transmitem deputatului Sobolev că dacă vei continua să te amesteci în toate și țara va pierde războiul din cauza unora (...) ca tine, atunci vom fi obligați să venim în Piața Roșie să ne protejăm poporul, atât de tine, cât și de unii (...) ca tine”, au declarat trei mercenari într-un filmuleț plin de insulte.

Amenințarea cu o descindere a mercenarilor în Piața Roșie era inimaginabilă acum câteva luni în Rusia, ceea ce ridică semne de întrebare dacă Vladimir Putin mai este capabil să-și gestioneze țara.

Această amenințare survine pe fondul mai multor luni de tensiuni între Evgheni Prigojin și conducerea militară de la Moscova.

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) apreciază că Prigojin a mers prea departe în acest conflict, iar Kremlinul pregătește o campanie de discreditare a acestuia.

De altfel, documente scurse recent sugerează că Prigojin s-ar fi oferit să ofere informații Kievului despre pozițiile armatei ruse în schimbul retragerii soldaților ucraineni de la Bahmut.

„Conflictul dintre Prigojin și Ministerul rus al Apărării se intensifică, se pare”, a comentat Anton Gerașcenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, pe tema propunerilor formulate de Viktor Sobolev.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite