Lavrov lansează avertismente la adresa Turciei. Şeful diplomaţiei ruse acuză Ankara că alimentează un „sentiment militarist” în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Lavrov FOTO Arhivă
Serghei Lavrov FOTO Arhivă

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat luni Turcia în legătură cu ceea ce el a numit a fi tentative de a alimenta „sentimentul militarist” al Ucrainei, după ce Ankara a anunţat paşi în direcţia întăririi cooperării cu Kievul, relatează Reuters.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis în aprilie sprijin Kievului în contextul mobilizării de trupe ruse la frontiera estică a Ucrainei şi în Crimeea, ocupată ilegal de Rusia.

Erdogan a spus atunci că Turcia, stat membru NATO, şi Ucraina au lansat o platformă de discuţii între miniştrii de Externe şi ai Apărării cu privire la cooperarea în industria de apărare, dar a adăugat că aceasta „nu este în niciun fel o măsură împotriva unor ţări terţe”.

„Le recomandăm cu tărie colegilor noştri turci să analizeze cu atenţie situaţia şi să înceteze să alimenteze sentimentul militarist al Kievului”, a spus Lavrov într-un interviu acordat săptămânalului „Argumentî i Faktî”.

El susţine că încurajarea acţiunilor „agresive” ale Ucrainei faţă de Crimeea, o peninsulă de la Marea Neagră anexată de Rusia în 2014, echivalează cu o atingere la integritatea teritorială a ţării sale.

„Sperăm că Ankara îşi va ajuta poziţia pe baza îngrijorărilor noastre legitime”, a insistat şeful diplomaţiei ruse.

Turcia, la fel ca restul statelor NATO, a criticat anexarea Crimeei de către Rusia şi şi-a exprimat sprijinul faţă de integritatea teritorială a Ucrainei. În 2019, Turcia a vândut drone Kievului, care luptă împotriva unei rebeliuni susţinute de Moscova.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite