Discurs ameninţător la Moscova la adresa Turciei: „Dacă vor să testeze pe pielea lor puterea armelor noastre, atunci să încerce”. Ce i-a deranjat pe ruşi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta care a stârnit furia ruşilor
Harta care a stârnit furia ruşilor

Oficialii ruşii s-au arătat extrem de deranjaţi de alegerea unui post naţional de televiziune din Turcia de a difuza o hartă care include sudul Rusiei şi Crimeea în componenţa Turciei.

TRT1, primul post naţional de televiziune din Turcia, a prezentat un material despre o prognoză Stratfor cu privire la extinderea sferei de influenţă a Ankarei până în 2050. Materialul a fost ilustrat cu o hartă care dă de înţeles că Turcia va avea în următorii 30 de ani controlul asupra nordului Africii, Orientului Mijlociu, unor ţări din fosta Uniune Sovietică, Crimeei, dar şi a unor teritorii aflate astăzi în componenţa Rusiei, cum ar fi Rostov, Kuban şi Caucazul de Nord.

Oficialii ruşi au considerat acest material drept un afront. Reacţiile au venit imediat, de la deputaţi de la Moscova până la reprezentanţi ai administraţiei ruse în Crimeea, peninsula de la Marea Neagră anexată de la Ucraina în martie 2014.

Potrivit deputatului Pavel Şperov, Turcia nu şi-a ascuns niciodată ambiţiile legate de Crimeea, luând în calcul acapararea ei. El spune că Turcia vrea să revină la zona de influenţă pe care o avea acum 200 de ani. Şperov a cerut Ministerului rus de Externe să ofere un răspuns oficial faţă de publicarea hărţii în chestiune pe post.

Turcia vrea să reconstruiască Imperiul Otoman, a declarat la rândul său Andrei Krasov, adjunctul şefului Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat. Deputatul rus a continuat cu o ameninţare: „Dacă vor să testeze pe pielea lor puterea spiritului rus şi a armelor noastre, atunci să încerce”. Krasov i-a invitat apoi pe turci să înveţe istoria Rusiei.

De la Simferopol, în Crimeea, un reprezentat al administraţiei ruse însărcinat cu probleme diplomatice şi relaţii interetnice i-a transmis Turciei, printr-o ameninţare voalată, să nu viseze la sudul Rusiei. „Totul pare destul de ridicol şi seamănă cu un fragment dintr-un roman SF. Pot doar să sfătuiesc partea turcă să renunţe la visele legate de teritoriul rus, altfel ar putea fi suprasolicitată din cauza apetitului său prea mare”, a declarat Iurii Ghimpel. El a insistat că peninsula Crimeea aparţine Rusiei, nu Ucrainei, şi nu va fi a Turciei.

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în martie 2014 profitând se slăbiciunile din ţara vecină, aflată la acea vreme după patru luni de proteste sângeroase faţă de preşedintele prorus Viktor Ianukovici. Anexarea Crimeei, desfăşurată prin „omuleţi verzi”, operaţiuni hibride şi un referendum organizat sub ameninţarea armelor, a fost urmată de izbucnirea războiului din Donbas între forţele separatiste proruse şi armata ucraineană, un conflict care pare fără sfârşit.

Turcia nu acceptă anexarea Crimeei de către Rusia. „Turcia nu a recunoscut şi niciodată nu va recunoaşte anexarea Crimeei”, a declarat liderul de la Ankara Recep Tayyip Erdogan în cadrul unei întâlniri avute în toamna anului trecut cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Turcia se declară preocupată mai ales de soarta tătarilor din Crimeea, care s-au opus anexării cu riscul de a suferi de represiunea regimului Putin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite