Kremlinul spune că va identifica cine se află în spatele exploziilor de la gazoductele Nord Stream

0
Publicat:

Rusia va stabili ce stat sau ce state s-au aflat în spatele exploziilor care au avariat gazoductele Nord Stream, spune Kremlinul, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Scurgeri de gaz din conductele Nord Stream. FOTO EPA-EFE
Scurgeri de gaz din conductele Nord Stream. FOTO EPA-EFE

Anunțul a fost făcut luni, când Kremlinul spus, totodată, că va face tot posibilul pentru a opri ceea ce Rusia numeşte eforturile occidentale de „a acoperi" ce s-a întâmplat.

Un diplomat rus a declarat anterior că Moscova ar putea încerca să obţină despăgubiri pentru daunele produse la gazoduct, însă nu a menţionat de la cine.

Acuzațiile lui Putin

Exploziile de la gazoductele care leagă Rusia şi Germania prin Marea Baltică au avut loc  în septembrie, iar Moscova a spus că ar fi vorba de un act de terorism.

Liderul rus Vladimir Putin a afirmat că el este de părere că Statele Unite s-au aflat în spatele exploziilor, o ideea pe care Washingtonul a respins-o ca falsă.

Amintim că un convoi format din șase nave militare rusești a fost reperat în apropierea gazoductelor Nord Stream cu doar câteva zile înainte de presupusul act de sabotaj, a relatat duminică publicația britanică „The Times”.

Un indiciu privind proveniența exploziilor de la conductele Nord Stream a fost lansat recent de către un analist al informațiilor din surse deschise, relatează Insider. Acesta susține că este vorba de o coincidență mult prea mare pentru a nu fi semnificativă, spune el. Oliver Alexander, un analist din Danemarca, a observat, examinând date din Sistemele Automate de Identificare (AIS) ale navelor, că petrolierul sub pavilion grec Minerva Julie a avut o oprire bruscă în mijlocul Mării Baltice, rămânând în zona exploziilor vreme de o săptămână.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite