Kremlinul cere judecarea fostului soldat nazist aplaudat în Parlamentul Canadei

0
Publicat:

Kremlinul a cerut miercuri judecarea fostului soldat ucrainean care a luptat alături de nazişti în cel de-al Doilea Război Mondial, dar care a fost onorat săptămâna trecută în Parlamentul canadian, ceea ce a dus la deschiderea unei anchete în Polonia în vederea unei posibile extrădări, relatează AFP, citată de Agerpres.

 Justin Trudeau și Volodimir Zelenski. FOTO Profimedia
Justin Trudeau și Volodimir Zelenski. FOTO Profimedia

Mesajul a fost transmis de purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

„Autorităţile canadiene sunt obligate să aducă în faţa justiţiei sau să predea acest criminal celor care vor să facă dreptate. Este clar că este vorba despre un nazist", a declarat Peskov.

Kremlinul consideră că demisia preşedintelui Camerei Comunelor a Canadei, Antony Rota, reprezintă o măsură insuficientă după ce întregul Parlament a aplaudat un fost soldat nazist, relatează Reuters.

Peskov a subliniat că Parlamentul Canadei trebuie să condamne public nazismul.

„Un erou ucrainean şi un erou canadian"

Săptămâna trecută, în timpul vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Ottawa, în cursul unei ceremonii în Camera Comunelor, Anthony Rota l-a prezentat re Iaroslav Hunka, imigrant ucrainean în vârstă de 98 de ani, ca fiind „un veteran ucraineano-canadian din Al Doilea Război Mondial care s-a luptat pentru independenţa Ucrainei împotriva ruşilor" şi „un erou ucrainean şi un erou canadian".

„Ignoră faptul că Hunka a servit în divizia 14 Waffen Grenadier a SS”

Asociaţia de apărare a comunităţii evreieşti din Canada a reacționat.

Aceste afirmaţii „ignoră faptul că Hunka a servit în divizia 14 Waffen Grenadier a SS, unitate militară nazistă ale cărei crime împotriva umanităţii din timpul Holocaustului sunt bine documentate", a denunţat duminică asociaţia de apărare a comunităţii evreieşti din Canada, Prietenii Centrului Simon Wiesenthal (FSWC), care a solicitat scuze.

După scandalul provocat de această situaţie, Anthony Rota şi-a anunţat marţi demisia

Autorităţile şi mass-media oficiale ruse, care prezintă ofensiva din Ucraina drept o luptă împotriva presupuşilor neonazişti la putere, sprijiniţi de Occident, au comentat pe larg scandalul. 

Ministrul polonez al educaţiei a anunţat marţi seară că a cerut o anchetă pentru a verifica dacă veteranul ucrainean care a luptat cu naziştii, omagiat în Parlamentul canadian, nu a comis infracţiuni în Polonia, în vederea unei eventuale extrădări a acestuia.

„Având în vedere evenimentele scandaloase care au avut loc în parlamentul canadian /.../, am luat măsuri în vederea unei posibile extrădări a acestui bărbat în Polonia'', a scris Przemyslaw Czarnek pe X (fost Twitter).

Ministrul i-a cerut, tot pe X, preşedintelui Institutului pentru Memoria Naţională IPN, responsabil cu investigarea crimelor naziste şi comuniste, să „verifice urgent în documente dacă Iaroslav Hunka nu este căutat pentru crime împotriva poporului polonez şi a polonezilor de origine evreiască'', caracteristicile acestor infracţiuni constituind un motiv pentru a solicita extrădarea sa.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite