Kremlinul anunţă că Putin a avut o discuţie cu şeful CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin, primul din stânga, discutând cu William Burns pe când acesta din urmă era ambasador în Rusia FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin, primul din stânga, discutând cu William Burns pe când acesta din urmă era ambasador în Rusia FOTO EPA-EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon cu şeful CIA, William Burns, în timpul vizitei recente efectuate de acesta din urmă la Moscova, relatează AFP.

William Burns s-a aflat pe 2 şi 3 noiembrie în capitala Rusiei din însărcinarea preşedintelui Joe Biden.

Potrivit CNN, şeful CIA a fost trimis la Moscova pentru „a avertiza” Rusia în privinţa împotriva consolidărilor de trupe şi echipamente militare la graniţa cu Ucraina.

Dmitri Peksov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a anunţat luni că William Burns a vorbit la telefon cu Vladimir Putin în marja vizitei sale la Moscova. Cei doi au abordat criza diplomatică dintre ţările lor şi au făcut „schimb de opinii despre conflicte regionale”, a spus Peskov.

Vizita lui Burns la Moscova a avut loc într-o perioadă în care relaţiile ruso-americane sunt afectate de mai multe diferende de anvergură, îndeosebi pe tema Ucrainei.

La începutul lunii noiembrie, presa americană a scris despre constatarea unor mişcări de trupe ruse la graniţa cu Ucraina.

Administraţia Biden şi-a intensificat eforturile în ultimele zile pentru a detensiona tensiunile tot mai mari dintre Moscova şi Kiev. După deplasarea în Rusia, Burns a vorbit la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în încercarea de a atenua aceste tensiuni.

„Mişcarea de trupe, împreună cu şantajul energetic, sugerează o postură mai agresivă a Rusiei”, a declarat un consilier al lui Zelenski pentru CNN.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat vineri că „dimensiunea unităţilor ruseşti pe care le vedem” sunt „neobişnuite”.

„Continuăm să monitorizăm acest lucru îndeaproape şi, aşa cum am spus înainte, orice acţiune escalativă sau agresivă a Rusiei ar fi de mare îngrijorare pentru Statele Unite”, a spus Kirby.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite