Înregistrările private dintre soldații ruși și familiile lor, de pe frontul din Ucraina, relevă disperarea combatanților lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apelurile înregistrate în secret ale soldaților ruși care vorbesc din prima linie în Ucraina cu cei dragi acasă, oferă o privire rară a războiului prin ochii rușilor, conform Associated Press, preluată de  Yahoo News.

Soldat rus cu mitraliera, pe un drum din Ucraina
Soldat rus pe frontul din Ucraina. Foto: Profimedia

Pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de a doua iarnă, un număr tot mai mare de soldați ruși doresc să iasă din această luptă, indică interceptările audio obținute și verificate de Associated Press. Soldații ruși vorbesc în scurtătură, prin termeni codați, prin sintagma de 200 de ani pentru a însemna morți, 300 de ani pentru a însemna răniți. Nevoia de a fugi a devenit destul de comună încât se vorbește și despre 500 – oameni care refuză să lupte.

Aceste conversații arată, de asemenea, foarte clar, cum a progresat războiul, de la soldații profesioniști care au impulsionat inițial invazia pe scară largă a lui Vladimir Putin până la bărbați din toate categoriile sociale obligați să slujească în condiții istovitoare.

Soldații ruși s-au săturat de război

AP a verificat identitățile persoanelor din apeluri vorbind cu rude și soldați – dintre care unii sunt încă în război în Ucraina – și cercetând materiale open source legate de numerele de telefon folosite de soldați. AP a ascuns numele și detaliile de identificare pentru a proteja soldații și familiile acestora. Conversațiile, preluate în ianuarie 2023 - unele din apropierea celei mai lungi și mai mortale lupte din Bakhmut - au fost editate pentru lungime și claritate.

În timp ce chemau acasă, cel mai mortal sezon al războiului tocmai începea. Zeci de mii de ruși erau pe cale să moară. Acum, în timp ce Moscova se luptă să-și completeze trupele, vocile acestor soldați vin ca un avertisment. Aceștia sunt bărbați care trăiesc din apa de ploaie, care au ucis oameni cu cuțite, care știu că singurul lucru care i-a ținut în viață este norocul. Uitați și epuizați, vor să meargă acasă.

PROFESORUL

Supranumit „Profesorul nebun” din cauza părului său dezordonat, a fost măturat în primele zile ale draftului Rusiei din septembrie 2022. Își făcea griji că ar fi ucis copii. Acum este AWOL și bântuit de viziuni ale morților.

„Mi-am imaginat că acolo, de cealaltă parte, ar putea fi tineri la fel ca noi. Și au toată viața în față”, a spus el pentru AP în iunie. „Oasele, lacrimile – totuși, sunt la fel ca noi.

ARTYOM

Războiul i se părea lipsit de sens pentru Artyom, cu excepția, poate, ca o modalitate de a scăpa de șirul de datorii pe care le lăsase în urmă în Rusia. Vorbind din Ucraina, unde a slujit mai bine de opt luni, el a spus AP că își iubea familia înainte de război și o iubește și mai mult acum. Regretă că nu a petrecut mai mult timp cu ei. În apelurile adresate soției sale, el a explicat că toată lumea este „sumbrită ca naiba” și, deși avea sens să fugi dacă ai ocazia, el nu avea de gând să dezerteze.

„Trebuie să-i salvez pe băieții care sunt cu mine în tranșee – și pe mine”, a explicat el pentru AP în mai. „Asta vreau să fac. Și să doborâm mai repede ucrainenii și să plecăm acasă.”

ROMAN

Înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Roman a lucrat la o firmă de avocatură, arată înregistrările. Mărit de mobilizarea lui Putin din septembrie 2022, el are câteva sfaturi: evitați acest război în orice fel puteți. A trăit din apa de ploaie, a scos măruntaiele unui muribund înapoi în trupul său, a ținut o ambuscadă într-o pirogă ucraineană cu cuțite.

Deja îmi este mai milă că împușc o pasăre decât o persoană”, i-a spus Roman prietenului său. „Vă spun sincer, dacă există chiar și o mică șansă, să fiți scutit de serviciu.”

ANDREI

După patru luni petrecute în Ucraina, Andrei a ajuns la concluzia că viața lui nu a însemnat nimic pentru Moscova. Soldații mobilizați ca el „nu sunt considerați oameni”, i-a spus el mamei sale. Nu au voie să plece – chiar dacă se îmbolnăvesc sau sunt răniți – pentru că comandanții se tem că nu se vor mai întoarce niciodată.

Vei muri în această groapă în care locuiești”, i-a spus el mamei sale.

Mai bine să nu te îmbolnăvești”, a spus ea.

AP a vorbit cu mama lui în septembrie, în timp ce colecta roșii din grădina ei. Ea a spus că a crescut în Ucraina, dar patria ei a devenit de nerecunoscut. Este plin de „trădători și fasciști”, a spus ea pentru AP. „Ești orb sau prost, sau nu vezi că nu există oameni normali? Sau vrei ca copiii tăi să se transforme în maimuțe ca în America?”

Reporterii AP Lynn Berry din Washington și Alla Konstantinova din Vilnius, Lituania, au contribuit la acest raport. La acest raport au contribuit și studenții de la programul de traducere și interpretare rusă de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite