Gazprom sistează livrările de gaze pentru Olanda, fiindcă a refuzat să plătească în ruble

0
0
Foto: Shutterstock (Arhivă)
Foto: Shutterstock (Arhivă)

Rusia va sista gazul livrat în Olanda, începând de marţi, după ce compania olandeză Gasterra a refuzat să plătească în ruble ruşilor. Gazprom a comunicat, astfel, că taie livrările începând din data de 31 mai 2022, notează FD.nl.

Sistarea livrărilor Gazprom înseamnă că circa 2 miliarde de metri cubi de gaz contractat nu vor mai fi livraţi, în condiţiile în care contractul semnat cu ruşii, care nu prevedea achitarea în ruble, se încheie în 1 octombrie 2022. 

Compania olandeză Gasterra a prevăzut că ruşii vor lua această hotărâre şi a început să cumpere gaz din alte surse, informează FD.nl.

Ministerul Economiei şi Climei de la Amsterdam şi-a exprimat sprijinul faţă de hotărârea Gasterra într-un mesaj publicat pe Twitter. Potrivit autorităţilor olandeze, sistarea gazului rusesc nu va avea urmări în ce priveşte rezervele fizice de gaze naturale livrate spre casele olandezilor şi nu va afecta nici companiile din această ţară. 

Ţările de Jos consumă circa 40 de miliarde de metri cubi de gaz natural, dintre care aproximativ 5 miliarde veneau din Rusia. 

Moscova a comunicat că nu va mai livra gaze naturale clienţilor care refuză să efectueze plata în ruble printr-un demers nou stabilit de Kremlin. Anterior, Polonia şi Bulgaria au fost decuplate de la gaz, ca urmare a refuzului de a achita în ruble. 

În luna martie, Putin a solicitat ca statele occidentale să deschidă conturi la Gazprombank pentru a plăti aprovizionările cu gaz rusesc în ruble,  afirmând că în caz contrar livrările către ţări „neprietenoase” vor fi oprite. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o ordonanţă care prevede că sumele pot fi achitate în continuare în contul rusesc în euro sau dolari, convertite apoi de Gazprombank în ruble şi transferate la Gazprom.

Mai multe - Rusia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite