Fostul preşedinte Dmitri Medvedev, despre intervenţia Rusiei în Georgia: „A fost cea mai grea decizie din viaţa mea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev

La cinci ani de la războiul din Osetia de Sud, premierul rus Dmitri Medvedev recunoaşte, într-un interviu acordat televiziunii Russia Today, că cea mai grea decizie pe care a luat-o vreodată a fost când a ordonat intervenţia trupelor ruse în Georgia.

La 8 august 2008, oraşul Ţhinvali a fost atacat de armata georgiană, care a încălcat un armistiţiu şi a ucis zeci de cetăţeni ruşi şi mediatori staţionaţi în oraş. Armata rusă a intervenit, iar în termen de cinci zile conflictul s-a încheiat, relatează succint RT ce s-a întâmplat în urmă cu cinci ani.

„A fost cea mai grea decizie pe care a trebuit s-o iau vreodată. Mi-era greu ca persoană şi ca nou preşedinte care avea mai puţin de trei luni în funcţie”, a mărturisit Medvedev, care a fost preşedintele Rusiei între 2008 şi 2012.

Actualul premier spune că a aşteptat până în ultimul moment, fiind reticient să intervină în Georgia. „Am primit rapoarte cu câteva zile înainte (...) dar din moment ce acest conflict mocnea de ani de zile şi aveam forţele pentru menţinerea păcii acolo, am încercat să nu ne priprim. Apoi, în mijlocul nopţii, au deschis focul şi a devenit evident că situaţia a escaladat. Totuşi, am sperat până în ultimul moment că se vor opri. (...) A trebuit să iau o decizie, una foarte dificilă. A trebuit să dau ordin să deschidă focul asupra trupelor georgiene”.

Rusia şi Georgia au rupt relaţiile diplomatice în 2008, după ce, în urma conflictului militar, Moscova a recunoscut independenţa republicilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, alături de care a luptat împotriva Georgiei.

O coaliţie a opoziţiei condusă de actualul premier Bidzina Ivanişvili a câştigat, în octombrie 2012, alegerile parlamentare, îndepărtând de la putere formaţiunea preşedintelui Mihail Saakaşvili. Noul guvern al Georgiei are printre priorităţi normalizarea relaţiilor cu Moscova.

„Sunt foarte optimist. Sunt convins că totul va fi bine. Popoarele noastre nu sunt inamici”, a spus Medvedev cu privire la relaţia dintre Tblisi şi Moscova. „Noua conducere a ţării este rezultatul reformelor politice şi constituţionale şi are o atitudine mai pragmatică. Salutăm aceasta”, a mai declarat premierul rus.

„Suntem gata să restabilim (relaţiile diplomatice cu Tbilisi), dacă anumite condiţii vor fi îndeplinite. Acestea sunt simple: recunoaşterea a ceea ce s-a petrecut de fapt. (...) Sunt convins că pagina cea mai tristă în relaţiile noastre va fi definitiv întoarsă după dispariţia de pe scena politică a lui Mihail Saakaşvili şi a altora, responsabili de această decizie criminală", a mai afirmat Medvedev.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite