Fost comandant rus suspectat că a lansat un atac cu rachete care a ucis 27 de ucraineni, asasinat în timp ce făcea jogging

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un asasin a împușcat mortal un fost comandant de submarin rusesc suspectat că ar fi responsabil pentru un atac cu rachete Kalibr în care au fost uciși 27 de ucraineni, relatează Daily Mail.

Stanislav Rjițki a fost asasinat în timp ce făcea jogging FOTO Profimedia
Stanislav Rjițki a fost asasinat în timp ce făcea jogging FOTO Profimedia

Stanislav Rjițki, în vârstă de 42 de ani, a fost împușcat în timp ce făcea jogging în orașul rus Krasnodar, luni dimineață. Există indicii că atacul a fost atent planificat.

Fostul căpitan, care a devenit un ofițer însărcinat cu mobilizarea pentru războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, a fost împușcat de patru ori și gloanțele l-au nimerit în „spate și în piept”. A murit pe loc.

Ceasul și căștile sale au fost găsite la locul faptei, ceea ce indică faptul că motivul nu a fost jaful, potrivit publicației Mash.

Asasinul l-a împușcat pe Rjițki într-un loc fără camere de supraveghere, dar poliția rusă a publicat o fotografie a unui bărbat despre care spune că este suspect pentru asasinat.

Autoritățile caută un bărbat de vârstă mijlocie cu o șapcă albastră
Autoritățile caută un bărbat de vârstă mijlocie cu o șapcă albastră

Anchetatorii caută „un bărbat de vârstă mijlocie cu o șapcă albastră”, a relatat postul de presă Baza.

Site-ul ucrainean Myrotvorets (Peacemaker), o vastă bază de date neoficială a persoanelor considerate a fi dușmani ai Ucrainei, a postat anterior că Rjitski „participă direct la invazia militară a Ucrainei”. Adresa și datele personale ale acestuia fuseseră încărcate pe acest site, a relatat BBC.

O analiză BBC Verify a profilului acestuia, care este public, a arătat că acesta obișnuia să alerge în zona unde se presupune că a fost ucis.

Baza, un canal rusesc de Telegram cu legături strânse cu poliția, a relatat că asasinul ar fi putut urmări traseul căpitanului rus pe aplicația de jogging Strava, deoarece acesta alerga pe aceeași rută.

Se crede că Rjițki, un fost căpitan de submarin al Flotei Mării Negre, a fost ucis drept răzbunare pentru atacul cu rachete Kalibr asupra orașului ucrainean Vinița în urmă cu aproape un an, la 15 iulie 2022.

Într-un comunicat, serviciile de informații militare ucrainene au precizat că parcul era pustiu din cauza ploii abundente, "astfel că nu există martori care să poată oferi detalii sau să îl identifice pe atacator".

Anton Gerașcenko, un consilier al Ministerului ucrainean de Interne, a scris pe Twitter că presa rusă acuză Ucraina de implicare, dar nu a clarificat dacă această suspiciune este justificată.

„Până în prezent, poliția rusă nu poate găsi nicio cameră de supraveghere care să arate comiterea crimei. Căutările continuă", a spus el.

Kiril Budanov, șeful direcției principale de informații a Ministrului Apărării din Ucraina, a declarat că agenția sa nu avut nicio implicare în uciderea căpitanului rus.

Printre cele 27 de victime ale acelui bombardament lansat de pe submarin se numără o fetiță în vârstă de patru ani, Liza Dmitrieva, care se afla în cărucior. Mama ei, Irina, a supraviețuit atacului, dar a fost grav rănită.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, o cunoștea pe Liza de la filmarea unui videoclip de Crăciun.

Alte victime sunt administratorul unui centru medical, o femeie în vârstă de 24 de ani, managerul centrului, o femeie în vârstă de 32 de ani, dar și producătorul de sunet în vârstă de 25 de ani al cântăreței ucrainene Roxolana, care urma să cânte în oraș.

Organizatorul concertului murit și el în urma atacului, la fel ca și doi neurologi pediatrici.

Televiziunea de stat rusă a afirmat că lovitura de pe submarin a fost "cea mai productivă" din timpul războiului, ucigându-i pe colonelul Oleg Makarciuk, în vârstă de 48 de ani, șeful serviciului de armament și logistică al Forțelor Aeriene ucrainene, și pe colonelul Dmitri Burdiko, un alt comandant de rang înalt al forțelor aeriene, în timp ce se întâlneau în așa-numita Casă a armatei din Vinița.

Anchetatorii ruși cred că traseul de alergare al lui Rjițki, a fost urmărit printr-o aplicație de jogging pe care acesta o folosea și că momentul crimei a fost legat de apropiata aniversare de un an a atacului cu rachete. 

Fostul primar al orașului Krasnodar a confirmat moartea acestuia: "Îl cunoșteam ca fiind comandantul submarinului Krasnodar... A fost un adevărat patriot, un om bun și un tată iubitor”.

Nu este clar dacă acesta se afla la comanda submarinului în iulie 2022, când a avut loc atacul asupra orașului Vinița.

Krasnodar este un submarin diesel-electric construit pentru flota din Marea Neagră și conceput „pentru a lupta împotriva navelor de suprafață și a submarinelor, a planta mine și  a efectua recunoașteri”.

Anchetatorii ruși au deschis o investigație pentru „stabilirea tuturor circumstanțelor incidentului, precum și a persoanei care a comis crima și a motivelor sale”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite