Fondatoarea Pussy Riot a fugit din Rusia după ce s-a deghizat în curier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Aliohina şi prietena sa în costume de curieri FOTO via NYT
Maria Aliohina şi prietena sa în costume de curieri FOTO via NYT

După 10 ani de activism şi condamnări la închisoare,  Maria Aliohina, una din fondatoarele trupei punk  Pussy Riot a reuşit să evadeze din Rusia deghizată în curier. Prietenii au ajutat-o să treacă graniţa în Belarus şi de acolo în Lituania.

Maria Aliohina, 33 de ani, a decis să fugă după ce autorităţile ruse au condamnat-o în aprilie la 21 de zile într-o colonie penitenciară. Până atunci avusese condamnări la închisoare de două săptămâni şi era supravegheată de poliţie. A reuşit să păcălească vigilenţa lor lăsându-şi telefonul în casa unui prieten şi ieşind de acolo deghizată în curier. 

O ţară europeană a ajutat-o fiind de acord să-i furnizeze documente de călătorie ca cetăţean UE şi aşa a reuşit să treacă graniţa în Belarus.

Din Lituania, activista a acordat un interviu pentru publicaţia americană New York Times.

„Încă nu înţeleg pe deplin ce am făcut.Este ca un roman de spionaj”, a declarat ea satisfăcută.

„Din afară arată ca un demon uriaş, dar e foarte dezorganizat dacă priveşti dinăuntru. Dreapta nu ştie ce face stânga”, a spus ea referindu-se la forţele ruse de aplicare a legii.

Maria Aliohina este fondatoarea portalului independent  „Mediazona” şi a scris un volum biografic „Pussy Riots” pe care l-a promovat într-un turneu internaţional, mai puţin în Rusia unde spectacolele sale au fost reprimate.

„Rusia nu mai are dreptul să existe. Şi înainte existau întrebări cu privire la unitatea ţării, la valorile sale, direcţia sa. Dar acum nu cred că mai este cazul”, spune ea despre războiul din Ucraina.

În 2012, Maria Aliohina  a primit doi ani de închisoare pentru huliganism după protestul său într-o catedrală din Moscova.

Mai recent, ea şi prietena sa au primit sentinţe de 15 zile de închisoare,  fiind acuzate de „propagandă cu simbolism nazist” pentru postări pe Instagram în care cereau eliberarea deţinuţilor politici.

Pussy Riot va cânta la concerte pro-Ucraina în Islanda.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite