Fisură în propaganda lui Putin? Un site de ştiri pro-regim a publicat articole critice la adresa liderului de la Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO BBC
FOTO BBC

În timp ce Vladimir Putin îşi susţinea discursul de la parada militară din Piaţa Roşie, organizată tradiţional pe 9 mai de Kremlin pentru a-şi aroga victoria împotriva Germaniei naziste şi a stimula naţionalismul în Rusia, preşedintele rus era criticat pe un site de ştiri pro-guvernamental din cauza războiului pe care îl duce împotriva Ucrainei.

„Putin a pornit cel mai sângeros război din secolul XXI”, este titlul unui articol publicat luni dimineaţă pentru scurt timp pe site-ul Lenta.ru.

„Putin s-a transformat într-un dictator jalnic şi paranoic”, este titlul unui alt articol publicat pe acelaşi site în contextul unei represiuni dure împotriva presei din Rusia.

Un alt articol: „Rusia ameninţă să distrugă întreaga lume”.

Peste zece articole critice la adresa lui Putin şi a regimului său au fost publicate pe site.

Fiecare articol a fost însoţit de următoarea notă: „Acest articol nu a fost autorizat de conducerea noastră, iar editorii noştii vor lua picioare în fund din partea administraţiei prezidenţiale”.

Articole critice la adresa lui Putin publicate pe un site pro Kremlin FOTO Twitter @@ilya_shepelin

FOTO Twitter @ilya_shepelin

Cazul a fost relatat pe larg de BBC în limba rusă şi publicaţia economică „Kommersant”.

„Am avut un incident, încă nu pot comenta”, a declarat pentru „Kommersant” redactorul-şef al Lenta.ru, Vladimir Todorov.

Redactorii Igor Poliakov şi Aleksandra Miroşnikova au recunoscut că ei sunt cei care au aprobat publicarea articolelor respective şi sunt conştienţi de faptul că şi-au pierdut deja locurile de muncă.

„Aşa ne-a dictat conştiinţa”, şi-a explicat gestul Igor Poliakov, citat de Mediazona şi The Insider, două surse de ştiri catalogate drept „agenţi străini” de Rusia lui Putin.

Acesta nu este singurul incident produs în Rusia în timpul paradei militare din Piaţa Roşie din Moscova. Un mesaj anti-război a fost publicat pe televizoarele smart din Rusia în timpul difuzării acestui eveniment.

Conform sursei citate, hackeri au pătruns în sistemele de programare ale unor televiziuni de propagandă din Rusia şi au plasat următorul mesaj: „Pe mâinile tale este sângele a mii de ucraineni şi a sutelor de copii ucişi. Televiziunile şi autorităţile mint. Spuneţi <<Nu>> războiului”.

Acest atac cibernetic a vizat posturi de televiziune precum Rossia-1, NTV Plus sau TV Zvezda, canalul TV al Ministerului rus al Apărării. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite