Echipa lui Navalnîi a lansat o campanie pentru a presa autorităţile ruse să predea trupul familiei. Condițiile impuse de autorități mamei opozantului rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aliaţii liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, decedat în circumstanţe suspecte vinerea trecută într-o colonie penitenciară dincolo de Cercul Polar, au lansat o campanie pentru a presa autorităţile să predea trupul familiei sale, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Memorial Navalnîi la Berlin FOTO EPA-EFE
Memorial Navalnîi la Berlin FOTO EPA-EFE

Numeroşi artişti, intelectuali şi jurnalişti ruşi din exil s-au alăturat campaniei echipei lui Navalnîi pe canalul Telegram, care a fost susţinută şi de peste 1.000 de credincioşi ortodocşi, între care şi clerici.

Actori precum Artur Smolianinov, Dmitri Nazarov şi Tatiana Lazareva, jurnalişti ca Evghenia Albaţ şi Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, au publicat videoclipuri în care cereau ca trupul să fie predat mamei lui Navalnîi.

„Încă aveţi şansa de a rămâne oameni. Nu vă dezumanizaţi pe voi înşivă şi nu încercaţi să ne dezumanizaţi pe noi toţi", a transmis Lazareva, stabilită în Spania.

Celebrul balerin Mihail Barîşnikov, liderul grupului rock "Maşina vremeni", cântăreţul Andrei Makarevici, activişti precum Nadejda Tolokonnikova, lidera trupei Pussy Riot, participă, de asemenea, la această campanie.

"Mă numesc Mihail Barîşnikov. Cer insistent ca trupul regretatului Aleksei Navalnîi să fie returnat mamei sale", a declarat acesta.

Mama lui Navalnîi se teme că autoritățile îl vor îngropa în secret

Liudmila Navalnaia, mama liderului opoziţiei ruse, a acuzat joi autorităţile că au ameninţat-o şi că vor să-i îngroape fiul în secret pentru ca susţinătorii lui Aleksei Navalnîi să nu-şi poată lua rămas bun de la cel considerat „inamicul nr.1 al preşedintelui Vladimir Putin".

"În prezenţa mea, ei primesc ordine de la Kremlin sau de la aparatul central al Comitetului de anchetă (instituţia judiciară din Rusia însărcinată cu anchetarea delictelor cele mai grave). Ei vor ca totul să se facă în secret, fără o ceremonie de adio. Vor să mă ducă la marginea cimitirului, la un mormânt proaspăt şi să spună: Aici zace fiul tău!", a spus ea într-o înregistrare video postată joi seara pe canalul Telegram al echipei lui Navalnîi.

Liudmila Navalnaia a declarat: „Nu sunt de acord cu aceasta. Vreau ca voi, cei care l-aţi iubit pe Aleksei, pentru care moartea sa a fost o tragedie personală, să aveţi ocazia de a vă lua rămas bun de la el".

În urmă cu câteva zile, mama lui Navalnîi i-a trimis o scrisoare preşedintelui rus Vladimir Putin în care îi cerea să îi fie predat trupul fiului ei, în timp ce echipa acestuia a depus o cerere la tribunal pentru a grăbi procesul.

Echipa lui Navalnîi cere ca autoritățile să se grăbească

„Nu fiţi mai crud decât Pilat (din Pont)", i-au cerut lui Putin semnatarii ortodocşi ai petiţiei, care au amintit că până şi prefectul roman a ordonat ca trupul lui Iisus să fie predat familiei pentru înmormântare.

Văduva lui Navalnîi, Iulia, care a fost primită cu o zi înainte la San Francisco de preşedintele american Joe Biden, îl acuză direct pe Putin că a ordonat asasinarea principalului său adversar politic.

În certificatul medical constatator al decesului lui Navalnîi, care i-a fost arătat mamei sale, se spune că el a murit din „cauze naturale", a indicat purtătoarea de cuvânt a regretatului politician, Kira Iarmîş. Potrivit ei, autopsia a fost deja efectuată. „Cel puţin, un certificat medical privind cauza decesului este gata", a declarat ea pentru canalul telegram Aghenţtvo.

Kira Iarmîş a declarat că anchetatorii au spus că vor să organizeze singuri înmormântarea, "vor ca înmormântarea să aibă loc în secret, la periferie, fără o ceremonie publică de rămas bun".

Predarea trupului, doar în anumite condiții

Anchetatorii i-au pus condiţii mamei lui Navalnîi pentru a-i preda trupul, a declarat Ivan Jdanov, directorul Fondului de luptă împotriva corupţiei (FBK), întemeiat de Aleksei Navalnîi, într-un interviu acordat joi jurnalistului Aleksandr Pliuşcev, informează portalul independent Meduza.io (cu sediul la Riga, în Letonia).

După ce Liudmila Navalnaia a adresat o cerere video lui Vladimir Putin, anchetatorul Aleksandr Varapaiev a invitat-o la Comitetul de anchetă şi a declarat că colegii săi "sunt gata să-i arate trupul", care va fi predat familiei "numai după finalizarea expertizei medico-legale".

Potrivit lui Jdanov, anchetatorul suna constant pe cineva şi, la un moment dat, a recunoscut că a fost în permanenţă în legătură cu şeful Comitetului de anchetă al Federaţiei Ruse, Aleksandr Bastrîkin, notează Meduza.io.

La 21 februarie, în timpul unei întâlniri cu Liudmila Navalnaia, anchetatorii i-au cerut să aleagă o agenţie de servicii funerare şi un cimitir pentru înmormântarea lui Navalnîi. După care i-au prezentat următoarele condiţii:

- Familiei lui Navalnîi i se pune la dispoziţie un avion pentru a transporta trupul la Moscova. În schimb, rudele şi asociaţii politicianului păstrează secret informaţia despre înmormântare până la aterizarea avionului. „Se doreşte ca trupul să nu fie întâmpinat la aeroport", a explicat Ivan Jdanov.

- Rudele lui Navalnîi trebuie să fie însoţite de angajaţi ai Comitetului de anchetă tot timpul până la sfârşitul înmormântării.

- Anchetatorii insistă ca data înmormântării să fie stabilită la sosirea avionului cu trupul lui Navalnîi la Moscova. "Corpul va fi ţinut în regiunea Moscovei sau în regiunea Vladimir (unde a fost încarcerat Navalnîi înainte de a fi transferat la colonia penitenciară situată dincolo de Cercul Polar). Pentru că ne temem că morga va fi luată cu asalt", îl citează Jdanov pe unul dintre anchetatori, adăugând: "Ei nu se ascund absolut deloc".

Rudele lui Navalnîi au ales cimitirul Troiekurovskoie (din Moscova) pentru înmormântare, dar autorităţile, potrivit lui Jdanov, nu au fost mulţumite de această opţiune. În cele din urmă, familia a optat pentru cimitirul Hovanskoie.

Anchetatorii i-au cerut Liudmilei Navalnaia să aleagă o sală de depunere a corpului pentru ca rudele să-şi poată lua rămas bun mai aproape de cimitir, deşi iniţial familia politicianului plănuia ca această ceremonie să aibă loc la Casa Centrală a Scriitorilor.

La scurt timp, după ce au vorbit cu cineva la telefon, anchetatorii au spus că înmormântarea ar trebui să aibă loc "în linişte, în secret", a declarat Ivan Jdanov.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite