Documente scurse dezvăluie legăturile între o fundație rusă pentru drepturi legale și activitățile Kremlinului în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documente interne ale fundației ruse „Fondul pentru susținerea și protecția drepturilor compatrioților care trăiesc în străinătate (Pravfond)”, obținute de un serviciu european de informații, dezvăluie activitățile acesteia în 48 de țări, relatează The Guardian.

FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Documentele interne obținute de obținute de radiodifuzorul public danez DR de la o sursă europeană de informații și împărtășite cu un consorțiu de jurnaliști europeni, inclusiv The Guardian, arată că fundația Pravfond a cheltuit milioane de euro pentru a finanța campanii de propagandă sub forma unor site-uri web ce vizează europeni, a contribuit la cheltuielile legale ale traficantului de arme condamnat Viktor Bout și ale asasinului Vadim Krasikov, și a angajat foști ofițeri de informații în calitate de directori ai operațiunilor sale în țările europene.  

Datele publice arată, de asemenea, că partenerii locali ai Pravfond au primit milioane de subvenții de stat de la o serie de state europene unde fundația are filiale.

Potrivit acestor documente, organizația a avut în conducerea sa foști agenți de informații. Unul dintre ei este Vladimir Pozdorovkin. Potrivit unei surse europene de informații, acesta este agent al SVR, serviciul de informații extern al Rusiei. În evidențele publice acesta apare drept curator al Pravfond pentru operațiunile sale în țările nordice și baltice. Un alt nume este Anatoli Sorokin, care, potrivit documentelor, face parte din SVR și este curatorul diviziei Pravfond pentru Orientul Mijlociu, Moldova și Transnistria.

Șeful Institutului Diasporei Ruse, care figurează în documentele oficiale drept „implementatorul de proiect” al Pravfond, este Serghei Panteleiev, sancționat în țările UE în calitate de membru al unei unități de informații militare ruse, specializată în operațiuni ale războiului psihologic

Andrei Soldatov, expert în serviciile de informații ruse, a explicat că Andrei Miliutin, șeful adjunct al direcției a cincea din cadrul serviciului de securitate a Rusiei, FSB, a fost membru al comitetului guvernamental pentru „compatrioții care trăiesc în străinătate”.

Documentele arată că Pravfond a sponsorizat apărarea lui Krasikov, un presupus agent FSB condamnat pe viață pentru uciderea fostului comandant cecen Zelimkhan Khangoshvili la Berlin, în 2019. Avocatul lui, Robert Unger, a primit 60.000 de euro drept onorariu din bugetul Pravfond în 2021. 

Documentele au mai arătat că Pravfond a finanțat activitățile golos.eu, un portal online care are o adresaă în Bruxelles și care oferă în principal o platformă pentru comentatori pentru a-și exprima criticile la adresa guvernului ucrainean, în special a președintelui Volodimir Zelenskiy și ai consilierilor săi.

Totodată, Pravfond finanțează și activitățile Euromore, un alt portal online care se concentrează în mare măsură pe presupusele amenințări la adresa rușilor din Europa. Euromore a fost „conceput pentru a răspunde la închiderea platformelor internaționale” precum RT și Sputnik de către autoritățile UE și pentru a „crea propria sa alternativă semnificativă”, se arată în documente. 

Pravfond a fost înființată în 2012 prin decret prezidențial și a fost susținută de Ministerul rus al Afacerilor Externe și de agenția federală Rossotrudnichestvo, care administrează ajutorul extern și a fost descrisă de șeful Pravfond, Alexander Udaltsov, ca un „element unic al soft powerului rusesc. ”. Udaltsov a fost sancționat de UE în 2023 pentru „sprijinirea și implementarea acțiunilor și politicilor care subminează și amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

Într-un raport de securitate națională din 2020, serviciile de securitate estoniene au calificat Pravfond un „pseudo sistem de protecție juridică” care „în realitate este un fond de operațiuni de influență”, arătând că FSB folosește aceste grupuri pentru a recruta colaboratori în străinătate, inclusiv printre susținătorii anexării Crimeei în 2014.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite