Europarlamentarii cer anchetă privind „rețeaua de influență rusă“, cu zece săptămâni înaintea alegerilor europene

0
Publicat:

Partidul Popular European (PPE) a cerut sâmbătă desfăşurarea unei dezbateri urgente în Parlamentul European după ce această instituţie a anunţat că studiază acuzaţii despre existenţa unor presupuse plăţi ruseşti către unii eurodeputaţi pentru a răspândi propagandă favorabilă Rusiei şi a influenţa alegerile europarlamentare din 9 iunie, o cerere privind o astfel de dezbatere venind anterior şi din partea grupului liberal Renew și al Verzilor.

Parlamentul European FOTO EPA-EFE

Un purtător de cuvânt al preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat vineri că aceasta „examinează acuzaţiile specific“.

Și liderii grupurilor liberalilor şi Verzilor din cadrul Parlamentului European (PE) au cerut vineri să se deschidă o anchetă internă, după ce servicii de informaţii au identificat o reţea de influenţare finanţată de Moscova, relansând temeri cu privire la amestecuri în PE, la mai bine de un an după scandalul ”Qatargate”, relatează AFP.

Cu zece săptămâni înaintea alegerilor europene,  „alegătorii trebuie să ştie dacă eurodeputaţi sau candidaţi lucrează cu susţinerea Rusiei sau a mandatariloor acesteia. Democraţia în Uniunea Europeană trebuie să fie apătară cu orice preţ împoriva acestor ameninţîri”, subliniază Hayer.

Verzii cer de asemenea „o anchetă rapidă şi aprofundată la scară europeană”. „Putin încercă să scape în Războiul din Ucraina (...). Acesta este un atac direct împotriva structurii democraţiei noastre. Politicienii care au primit bani trebuie să fie pedepsiţi aspru, atât politic, cât şi în justiţie”, cere aleasa germană Terry Reintke, unul dintre cele două capete de listă a Verzilor în alegerile europene. „Parlamentul examinează în prezent, în cordonare cu partenerii săi instituţionali, concluziile autorităţilor cehe cu privire la media Voice of Europe”, declară AFP o purtătoare de cuvânt a PE.

Toate acestea se întâmplă după ce Republica Cehă, una dintre ţările cu guvernele cele mai active în susţinerea politică şi militară a Ucrainei în războiul cu Rusia, a susţinut miercuri că a descoperit o reţea de propagandă favorabilă Kremlinului care încearcă să influenţeze Parlamentul European şi alegerile europene cu mesaje contrare integrităţii teritoriale a Ucrainei, dar fără a oferi detalii sau nume concrete. Despre existenţa unei astfel de reţele a vorbit şi premierul belgian Alexander De Croo, însă nici acesta nu a dat detalii.

Publicaţii din Republica Cehă care au relatat despre această presupusă reţea afirmă, făcând referire la surse neprecizate din serviciile de informaţii cehe, că ar fi vorba despre eurodeputaţi din Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Belgia şi Ungaria care ar fi încasat prin intermediul website-ului „Vocea Europei“ (Voice of Europe) sume de bani provenite din Rusia.

Polonia, ținta spionilor ruși

Polonia este și ea în vizorul spionajului rus. Un centru de aprovizionare cu echipamente militare occidentale a Ucrainei a devenit o țintă majoră a spionilor ruși, spune agenția de securitate a Poloniei care acuză Moscova și Belarus că încearcă să destabilizeze țara.

Agenția de Securitate Internă a Poloniei (ABW) a efectuat percheziții în cadrul unei investigații cu alte servicii de securitate europene privind presupusul spionaj rusesc, a anunțat joi (28 martie) agenția.

Marți au fost efectuate percheziții în Varșovia și Tychy, în vestul Poloniei, a precizat ABW, fără a oferi mai multe detalii specifice.

Operațiunea a fost coordonată cu alte țări, în special cu parteneri din Republica Cehă, a precizat aceasta.

Ultimele acțiuni ale ABW au fost întreprinse în urma unei anchete finalizate în ianuarie, în care a fost pus sub acuzare un cetățean polonez suspectat de spionaj pentru serviciile speciale rusești.

„Bărbatul, care a fost plasat în rândul parlamentarilor polonezi și europeni, a îndeplinit sarcini comandate și finanțate de colaboratori ai serviciilor secrete rusești, care includeau propagandă, dezinformare și provocări politice“, se arată în raport.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite