Cum poate răspunde Putin dacă armele occidentale lovesc ținte din Rusia?
0Marea Britanie, Franța, și SUA au furnizat Kievului rachete puternice cu rază lungă de acțiune pentru a învinge forțele de ocupație ruse de când Rusia și-a lansat atacul asupra Ucrainei în 2022.
Rachete occidentale au fost folosite cu efect devastator împotriva armatei Kremlinului în teritoriile ocupate, inclusiv în Crimeea, dar Kievul a fost forțat să-și folosească propriile rachete și drone pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei. Acest lucru s-ar putea schimba în curând, scrie Mark Bennetts, în The Times.
Pe 30 mai, președintele Biden a făcut un pas politic important, acordând Ucrainei permisiunea de a folosi rachete americane pe teritoriul Rusiei, dar numai în apropierea regiunii Harkov, au spus oficialii.
Dacă, așa cum pare probabil acum, rachetele occidentale vor începe să lovească trupele rusești din afara Ucrainei, nu este clar cum va reacționa Kremlinul. Putin a prezentat războiul împotriva Ucrainei susținute de Occident ca pe o bătălie existențială pentru însăși supraviețuirea Rusiei și este greu de imaginat că Moscova nu va încerca să riposteze într-un fel sau altul. Dar care sunt opțiunile lui Putin?
Amenințare nucleară
Rusia a amenințat în repetate rânduri că va folosi arme nucleare din cauza sprijinului acordat de Occident Ucrainei. Cu toate acestea, pe măsură ce aceste amenințări au fost repetate, forța lor a scăzut, iar oficialii ucraineni și occidentali au încercat să convingă lumea că Putin blufează.
Recent, Rusia a lansat exerciții cu arme nucleare tactice în apropierea Ucrainei, o mișcare pe care majoritatea analiștilor o consideră mai degrabă un act de intimidare decât un semn că Moscova se pregătește pentru un atac. NATO spune că nu vede nicio dovadă că Rusia se pregătește să lanseze rachete. Oficialii ruși au lansat ideea unui test nuclear ca o modalitate de a forța Occidentul să își retragă sprijinul pentru Ucraina.
În timp ce analiștii spun că este puțin probabil ca Rusia să folosească arme nucleare, nimeni nu exclude complet această posibilitate. Cu toate acestea, Putin nu este singurul responsabil pentru apăsarea butonului roșu, notează publicația britanică.
Sabotajul
Pe lângă opțiunea nucleară, Kremlinul ar putea, de asemenea, să ordone mai multe atacuri asupra unor ținte din Occident pentru a perturba infrastructura și pentru a crește costurile de susținere a Ucrainei pentru guvernele occidentale. Agenții ruși sunt deja suspectați în mai multe incidente din Marea Britanie, Estonia, Germania, Polonia și Lituania.
Oficialii occidentali sunt îngrijorați că aceste atacuri fac parte dintr-o campanie de subminare a sprijinului public pentru Kiev. Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a declarat săptămâna trecută că Rusia duce un „război din umbră” împotriva țărilor occidentale, în timp ce Norvegia a avertizat că sabotajele efectuate de agenții Kremlinului reprezintă o amenințare „reală și serioasă”.
Kremlinul poate, de asemenea, să le ordone hackerilor săi să acționeze. Potrivit unui raport realizat anul trecut de Henry Jackson Society, Serviciul Național de Sănătate britanic este deosebit de vulnerabil la atacurile cibernetice rusești.
Operațiune militară în statele baltice
Moscova ar putea desfășura un fel de operațiune militară în regiunea baltică pentru a testa angajamentul NATO față de articolul 5, angajamentul de apărare colectivă al Alianței. Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de externe, a declarat luna aceasta că guvernul său este îngrijorat de faptul că Rusia ar putea forța Belarusul vecin să „escaladeze” tensiunile din regiune.
Există deja semne că Rusia ar putea plănui ceva în regiune. Moscova a afirmat recent că va schimba unilateral granițele în Marea Baltică, dar apoi a negat rapid. Suedia a avertizat, de asemenea, că Rusia ar putea încerca să pună mâna pe insula Gotland, importantă din punct de vedere strategic.
Mobilizare
Orice atac pe scară largă al Kievului cu ajutorul armelor occidentale pe teritoriul rusesc este posibil să consolideze sprijinul lui Putin și să-i permită acestuia să mărească numărul de trupe din Ucraina. Propaganda rusă a încercat să compare războiul din Ucraina cu bătălia împotriva Germaniei naziste, dar eforturile sale nu au avut întotdeauna succes. Cu toate acestea, utilizarea rachetelor occidentale care lovesc ținte în interiorul Rusiei îi poate permite lui Putin să afirme mai convingător că patria este în pericol de moarte, un mesaj care este posibil să-i facă pe ruși să se ralieze în jurul țării lor.