Escaladarea din Gaza pune în umbră războiul din Ucraina

0
Publicat:

Kievul a încercat să convingă țările non-NATO să o susțină în confruntarea cu Rusia, dar războiul din Orientul Mijlociu a făcut acest lucru și mai dificil.

După ce Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, Kievul s-a confruntat cu o altă bătălie dificilă: aceea de a convinge țările non-NATO să se alăture acesteia și să rupă legăturile cu Moscova. Nu a fost o sarcină ușoară.

p 7 Gaza WC jpg

O lungă istorie de dominație colonială în unele țări care nu fac parte din NATO sau din G7, combinată cu frustrarea cauzată de dezangajarea Occidentului în alte conflicte globale, cum ar fi Sudan sau Yemen, a dus la acuzații de standarde duble, în timp ce Europa și SUA s-au grăbit să ia apărarea Ucrainei. Dar eforturile diplomatice ale Ucrainei au înregistrat unele progrese. Asta până la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, urmat de răspunsul israelian și occidental, care a afectat eforturile Ucrainei de a obține sprijin internațional, având în vedere poziția tradițional pro-palestiniană a multor țări din Africa, Asia și America de Sud, scrie Politico.

Există o linie clară de demarcație: înainte de 7 octombrie, Ucraina și țările europene au făcut progrese în colaborarea cu statele din așa-numitul Sud Global, prezentând invazia Rusiei în Ucraina ca un atac ilegal asupra vecinului său mai mic și independent. Unele dintre aceste țări pun acum la îndoială apărarea fermă a Israelului de către țări precum Germania. Aceasta este o problemă pentru politica ucraineană", a declarat Nico Lange, un fost politician german, care este în prezent cercetător la Conferința de Securitate de la Munchen.

Lupta grea a Ucrainei

Provocarea cu care se confruntă Kievul va fi expusă la Shangri-La Dialogue, cea mai importantă conferință de securitate și apărare din Asia, care a început pe 31 mai, în Singapore - cu doar două săptămâni înainte de Summitul pentru pace din Elveția.

În timp ce în Singapore accentul se va concentra pe peisajul de securitate din regiunea Asia-Pacific, Ucraina a trimis o delegație la nivel înalt, în efortul de a convinge țările non-NATO să nu mai facă afaceri cu Rusia.

Dar războiul din Gaza creează o dinamică dificilă pentru Kiev, care încearcă să câștige sprijinul comunității internaționale”, scrie Politico.

Cum se vede din Taiwan

Invazia Rusiei în Ucraina a fost prezentată de mult timp în regiunea Asia-Pacific ca o poveste de avertizare, demonstrând cum o țară mai mică poate fi invadată peste noapte de un vecin mai mare și mai puternic. Agresiunea Chinei în Marea Chinei de Sud a declanșat dispute cu Indonezia, Malaezia, Filipine, Taiwan, Vietnam și Brunei, toate revendicând zone în mare, ceea ce face ca aceste țări mai mici să fie mai deschise la argumentele Ucrainei. Revendicările Chinei asupra Taiwanului, precum și disputele teritoriale cu Japonia și India contribuie, de asemenea, la tensiunile din regiune.

În contextul acțiunilor Israelului în Gaza și Cisiordania, unde zeci de mii de civili au murit, multe țări în curs de dezvoltare pun la îndoială ordinea internațională bazată pe reguli ca o justificare pentru sprijinul occidental pentru Ucraina. Ei văd că unele dintre aceleași state care susțin în mod activ Ucraina închid ochii la ceea ce se întâmplă în Gaza. Indonezia și Malaezia, țări cu majoritate musulmană, au fost extrem de critice față de Israel și aliații săi.

„Când Rusia a invadat Ucraina, Occidentul a condus o campanie globală de condamnare. Vestul a cerut lumii să condamne Rusia în numele drepturilor omului și al dreptului internațional. Astăzi, însă, aceleași țări permit un alt conflict sângeros, de data aceasta în Gaza", a declarat noul președinte ales al Indoneziei, Prabowo Subianto, care a criticat Occidentul pentru că îi pasă mai mult de ucraineni decât de palestinieni.

Chiar și înainte de violențele din Orientul Mijlociu, existau semne că Rusia câștiga războiul de PR în rândul țărilor în curs de dezvoltare. Cel mai recent Indice de percepție a democrației, un sondaj anual efectuat în rândul a peste 60.000 de persoane din 53 de țări, a constatat că sprijinul pentru Moscova a crescut treptat între 2022 și 2024 în afara Europei și a Statelor Unite.

Sondajul mai arată că, în timp ce sprijinul pentru tăierea legăturilor economice cu Rusia rămâne puternic în SUA și UE, imaginea este foarte diferită în alte părți ale lumii, unde o majoritate a declarat că dorește să mențină legăturile economice cu Rusia.

Aducerea țărilor din Asia de Sud-Est la bord va fi o provocare cheie pentru Ucraina, deoarece se luptă cu un inamic bine înarmat și încearcă să obțină muniția și resursele umane de care are nevoie pentru a câștiga, scrie Politico.

În plus, războiul din Ucraina ar putea trece pe un loc secund din cauza alegerilor din Europa și SUA. Interesul Occidentului de a ajuta Ucraina riscă să scadă din nou.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite