Cum au fost denumite noile „superarme“ ale Rusiei prezentate de Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a dezvăluit denumirile alese pentru noile sale arme, pe care preşedintele Vladimir Putin le-a caracterizat de curând drept invincibile. Numele au fost stabilite după un vot mai puţin obişnuit organizat de armata rusă, la care au participat peste şapte milioane de persoane, relevă agenţia Reuters.

Printre numele alese se numără „Peresvet“, după cel al unui călugăr războinic medieval, şi „Burevestnik“, după numele unei păsări marine.

Sistemul de arme, dezvăluit în această lună de Putin într-un discurs belicos privind starea naţiunii, include o rachetă de croazieră cu încărcătură nucleară, o dronă subacvatică cu încărcătură nucleară şi o armă cu laser.

Preşedintele Federaţiei Ruse a recurs adesea la retorica militaristă pentru a obţine sprijin, dar şi pentru a-şi susţine expunerile conform cărora Rusia este sub asediul Occidentului. Iar unii critici afirmă că acest discurs public seamănă din ce în ce mai mult cu cel al unei ţări în război.

Votul „Denumeşte arma“ a venit în contextul temerilor existente atât în Rusia, cât şi în Occident cu privire la o nouă cursă a înarmării, dar şi după ce Vladimir Putin a fost reales pentru un nou mandat în fruntea ţării.

Ministerul rus al Apărării a cerut publicului să se pronunţe în legătură cu denumirile noilor arme printr-un vot online, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum, şi a făcut cunoscute rezultatele joi seara la televiziunea publică.

Călugăr războinic, zeu grec şi pasăre marină

Astfel, Ministerul Apărării a anunţat că ruşii au ales ca numele noului laser militar să fie „Peresvet“, după cel al călugărului războinic medieval Alexander Peresvet, care, în secolul al XIV-lea, a luat parte la bătălia împotriva mongolilor. 

Ceva mai convenţional a fost numele atribuit dronei subacvatice cu încărcătură nucleară – „Poseidon“, după numele zeului grec al mării. Însă această alegere a stârnit critici din partea unor ruşi, care s-au plâns că denumirea este „prea străină“. 

În acest timp, racheta de croazieră cu încărcătură nucleară va primi numele „Burevestnik“, denumirea rusească a păsării marine petrel, a cărei prezenţă, spun marinarii, prevesteşte vremea rea. 

Printre denumirile care au fost propuse, dar nu şi alese s-au numărat, potrivit Reuters, „Stalin“, fostul dictator sovietc, şi „Palmyra“, oraşul sirian care a fost recucerit de la gruparea Statul Islamic de către forţele preşedintelui Bashar al-Assad cu ajutorul forţelor ruse, adaugă Reuters.

Agenţia citată menţionează că prezentarea noilor arme ruseşti făcută de Vladimir Putin a fost întâmpinată cu scepticism la Washington, unde oficialii se îndoiesc că Rusia a adus noi capabilităţi arsenalului său nuclear, în afară de cele pe care armata americană şi agenţiile de spionaj le cunosc deja.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite