Corespondenta BBC la Moscova, refuzată de Rusia: „Sunt expulzată. Mi-au spus că nu mai am voie să mă întorc vreodată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corespondentei BBC la Moscova Sarah Rainsford i s-a respins prelungirea vizei FOTO captură bbc
Corespondentei BBC la Moscova Sarah Rainsford i s-a respins prelungirea vizei FOTO captură bbc

Corespondenta BBC în Rusia Sarah Rainsford a vorbit într-un interviu despre refuzul autorităţilor ruse de a-i reînnoi viza ce expiră la finalul lunii pe motiv că Marea Britanie ar proceda la fel cu jurnaliştii ruşi. Jurnalista consideră că gestul Rusiei are semnificaţia unei expulzări pe fondul unui „mediu tot mai represiv” din această ţară.

„Sunt expulzată - deşi tehnic este o nereuşită în a obţine reînnoirea vizei. Mă vor expulza şi mi s-a spus că nu mă mai pot întoarce vreodată.

Sincer, e ceva devastator pentru mine personal, dar e şi şocant. Rusia nu a fost doar un loc unde am fost trimisă, un loc oarecare. Este o ţară căreia i-am dedicat o mare parte din viaţă ...învăţând limba, studiindu-i cultura, istoria, trăind acolo”, spune Sarah Rainsford,corespondentă BBC la Moscova de circa 15 ani, într-un interviu pentru Radio BBC 4.

Sarah Rainsford spune că nu se aştepta să i se întâmple asta, pentru că, deşi „au existat semnale clare pentru media ruse” -jurnaliştii independenţi din ţară au avut „probleme grave” în ultimul timp -„până acum presa străină  afost oarecum ferită de aceste lucruri”.

„Este încă un semnal rău prevestitor al stării de lucruri din Rusia şi un alt pas înapoi în relaţia dintre Rusia şi lume, un semn că Rusia se închide tot mai mult în sine”, a spus jurnalista care a petrecut mulţi ani în Rusia.

Ştirea a fost difuzată de canalul de stat Rossiya-24 joi seara şi transmisă ca o reacţie la respingerea sau amânarea emiterii vizelor pentru jurnaliştii ruşi, dar şi ameninţărilor anterioare că Ofcom (agenţie de reglementare) ar putea retrage licenţa canalului RT. Un alt motiv relatat de Rossiya-24 a fost faptul că jurnaniştii canalului de stat RT şi portalului Sputnik nu ar fi primit acreditări pentru unele evenimente. Ambasada britanică la Moscova a negat aceste acuzaţii numind ceea ce consideră practic o decizie de expulzare „retrogradă” şi „nejustificată”.

„Oficial ne-au dat exemplul unui caz de acum doi ani în care unei persoane nu i s-a prelungit dreptul de a rămâne în Marea Britanie ca jurnalist. Ni s-au dat şi alte motive, între care sancţiunile impuse de guvernul britanic cetăţenilor ruşi acuzaţi de încălcări ale drepturilor omului în Cecenia, dar şi de corupţie. Dar, în mod clar, decizia vine în contextul unei deteriorări masive a relaţiilor dintre Rusia şi Marea Britanie şi, în sens larg, dintre Rusia şi Occident”.

„Nu sunt duşmanul vostru. M-am străduit din răsputeri să înţeleg cât mai bine această ţară şi să-i spun povestea. Este ceva apropiat sufletului meu şi voi decideţi săexcludeţi pe cineva care înţelege Rusia, vorbeşte cu populaţia ei şi face eforturi de a-i face şi pe alţii să o înţeleagă”, le-a spus ea oamenilor care i-au transmis vestea despre respingerea vizei.

În realitate, ei nu vor oameni de acest gen la ei în ţară. E mult mai comod să ai tot mai puţini oameni care să priceapă, să comunice direct cu oamenii, să le audă poveştile şi să empatizeze cu ei. Este un indicator al unui mediu tot mai represv şi dificil de accesat. 

Ei încep să vâneze presa. Zilnic ne trezim acum cu alte ştiri despre alte persoane cărora poliţia le-a percheziţionat apartamentul, care sunt audiate în instanţă sau care pleacă din ţară.Numărul persoanelor care au părăsit ţara a ajuns incredibil de mare. N-am mai văzut aşa ceva”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite