Confidentul lui Putin: „Ordinea mondială aşa cum o ştiam noi s-a spulberat în bucăţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baronul feroviar Vladimir Iakunin (centru) şi liderul rus Vladimir Putin (dreapta) FOTO: The Telegraph
Baronul feroviar Vladimir Iakunin (centru) şi liderul rus Vladimir Putin (dreapta) FOTO: The Telegraph

Vestul este cel care provoacă Rusia, iar Kremlinul livrează armament regimului de la Damasc în baza unor contracte legal încheiate. Mai mult de atât, Occidentul dramatizează conflictul armat din Siria pentru că are propriile interese din spatele destituirii preşedintelui Bashar al-Assad, mărturiseşte Vladimir Iakunin, un confident al preşedintelui Putin.

Baronul feroviar Vladimir Iakunin, apropiat al liderului rus şi iniţiator al proiectului „World Public Forum Dialogue of Civilizations” (WPFC), a declarat că „ordinea mondială aşa cum o ştiam noi s-a spulberat în bucăţi”, iar conflictul turco-sirian demonstrează această stare de fapt. 

Declaraţiile au fost acordate publicaţiei germane „Der Spiegel” de către Iakunin, pe care cotidianul britanic „The Telegraph” l-a descris ca fiind „unul dintre cei mai puternici oameni ai Rusiei”.

Confidentul lui Putin a atras atenţia că nu conflictul armat între state este soluţia pentru stabilitate „Trebuie să evităm războiul prin toate mijloacele posibile. Rusia este împotriva oricărei utilizări de forţă externă, mai ales în privinţa Siriei, în condiţiile oficialii de la Kremlin cunosc în detaliu Orientul Mijlociu şi ce se întâmplă în ţara măcinată de peste 18 luni de război civil.

„Credem că Al-Assad este încă susţinut de majoritatea populaţiei şi că oponenţii lui sunt înarmaţi de străini”, în timp ce „Rusia livrează armament regimului de la Damasc în baza unor contracte legal încheiate în urmă cu multă vreme, care sunt recunoscute şi la nivel internaţional”, a explicat Iakunin.

Defunctul filosof indian Jagdish Karpur, cofondator al WPFC, a atras demult atenţia asupra faptului că Occidentul vrea noi pieţe de desfacere şi că-şi impune consumerismul cu forţa. Susţinându-i opinia, Iakunin a declarat că „Vestul încearcă să traseze o nouă hartă a lumii, dar încă nu vrea să recunoască asa că-şi creează circumstanţele potrivite pentru a întoarce balanţa în favoarea sa”.

„Rusia şi Occidentul se îndepărtează tot mai mult.”

În opinia lui Iakunin, Vestul nu este interesat să colaboreze cu Rusia, în ciuda faptului că preşedintele SUA, Barack Obama, a încheiat cu Kremlinul un tratat de dezarmare nucleară.

„NATO nu este interesat să lucrăm împreună la un sistem comun de apărare antirachetă. Alianţa preferă să lucreze singură. Uitaţi-vă şi la tam-tam-ul făcut în jurul scandalului Pussy Riot! Putem trage concluzia că Vestul nu are altă preocupare în prezent decât reprezentaţia neruşinată a câtorva delincvente în Catedrala Iisus Mântuitorul de la Moscova”, a explicat confidentul lui Vladimir Putin.

Iakunin a ţinut să precizeze că majoritatea poporului rus este de acord cu sentinţa de condamnare la închisoare a membrilor trupei punk Pussy Riot. „Adevărul este că mai mulţi oameni s-au declarat pentru înăsprirea pedepsei, decât cei care consideră că una mai blândă ar fi fost mai potrivită.”

Apropiatul liderului de la Kremlin s-a mai plâns de criticile constante ale Vestului faţă de Rusia. „Sunt unele lucruri ale Occidentului care nici mie nu-mi plac. Dar nu stau să arăt constant cu degetul asupra lor şi să critic treburi care ţin, de fapt, de politica internă a statului.”

RusiaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite