VIDEO Rusia intensifică tensiunile dintre Siria şi Turcia: un avion plecat de la Moscova, care livra armament Damascului, a fost reţinut la Ankara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia a oprit la sol un avion sirian de pasageri, care a decolat de la Moscova, suspectând că ar transporta armament din capitala rusă către Damasc, Rusia fiind unul dintre principalii aliaţi ai regimului Al-Assad. Kremlinul a reacţionat de îndată şi a cerut explicaţii Ankarei, iar preşedintele rus Vladimir Putin a decis să-şi amâne pe termen nedeterminat vizita prevăzută în capitala Turciei.

Avionul sirian, de tip Airbus A-320, care a plecat de la Moscova cu destinaţia Damasc, a fost escortat miercuri seară de două avioane de tip F-4 aparţinând forţelor aeriene turce şi obligat să aterizeze pe Aeroportul Ankara-Esenboga pentru efectuării unor controale de securitate. Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a declarat că aeronava a fost oprită pe fondul suspiciunii că ar avea „încărcături ilegale la bordul avionului, care ar fi trebui să fie semnalate" în conformitate cu reglementările aviaţiei civile.

Ministrul turc de Externe a declarat pentru televiziunea de stat că avionul, care avea 30 de pasageri la bord, a fost forţat să aterizeze după apariţia unor informaţii potrivit cărora „ar transporta anumite echipamente ce încalcă normele de aviaţie civilă“. El a adăugat că Turcia este determinată să oprească „transferul de arme către un regim ce ucide în mod brutal civili“.

După aterizare, autorităţile turce au descoperit că avionul sirian transporta bucăţi de armament de la Moscova la Damasc, de unde regimul preşedintelui Bashar al-Assad îşi coordonează de mai bine de 18 luni ofensiva violentă pentru stăvilirea revoltei populare prin care i se cere demisia.

Încărcătura ilegală a fost descoperită şi pusă sub sechestru, iar aeronavei şi pasagerilor săi li s-a permis să-şi continue drumul după confiscarea mărfii, relatează Reuters.

Unele surse din Turcia au anunţat că la bordul navei au fost descoperite piese de rachetă. În urma acestui incident, a ajuns la cunoştinţa presei că guvernul de la Ankara a interzis cursele avioanelor turce în spaţiul aerian sirian din cauza riscului de a fi atacate de forţele siriene.

Rusia a reacţionat numaidecât

Incidentul sporeşte tensiunile dintre Turcia şi Siria, dar şi cu Rusia, care sprijină regimul lui Bashar al-Assad de la Damasc, în timp ce Ankara sprijină rebelii sirieni.

Preşedintele rus Vladimir Putin a amânat pe perioadă nedeterminată călătoria în Turcia programată pentru săptămâna viitoare, vizită pe care Ankara o considera o oportunitate de a încerca să convingă Moscova să reducă sprijinul pentru regimul Al-Assad.

Siria nu este supusă unui embargo ONU privind armele, pentru că Rusia şi China şi-au exercitat dreptul de veto asupra rezoluţiilor stabilite împotriva regimului sirian şi supuse la vot la Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Cu toate acestea, Turcia a anunţat sancţiuni unilaterale împotriva oricărei utilizări a terenului sau a spaţiului său aerian pentru a transporta arme pentru regimul sirian, deşi numeroase voci susţin că permite transportul de arme către rebeli.

Rusia a respins acuzaţiile anterioare că ar aproviziona Siria cu armament, negând în acelaşi timp afirmaţiile secretarului de stat american, Hillary Clinton, că ar furniza elicoptere armate Damascului. Cu toate acestea, se bănuieşte că a oferit Siriei sisteme antirachetă pe motiv de legitimă apărare.

Turcia, pregătită de atac

„Dacă această situaţie continuă, vom răspunde cu o forţă mai mare“, a declarat generalul Necdet Öze, şeful armatei turce, în timpul unei vizite la Akçakale, satul din apropierea graniţei cu Siria unde cinci persoane, printre care şi copii, au fost ucise de un obuz sirian săptămâna trecută.

Turcia a anunţat deja că, în cazul în care alte obuze siriene vor mai atinge teritoriul turc, operaţiunile militare conduse de turci vor fi mai drastice. Prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan pune sub semnul întrebării faptul că bombardarea teritoriului turc ar fi doar rezultatul unei erori comise de forţele siriene.

Sondajele de opinie arată că majoritatea turcilor se opun războiului şi dezaprobă atitudinea prim-ministrului referitoare la Siria, pe care au văzut-o drept o campanie împotriva regimului lui Al-Assad, în timp ce Turcia devine centrul opoziţiei siriene, atât politice, cât şi militare, precum şi casa a aproximativ 100.000 de refugiaţi.

Analiştii spun că, în cazul în care va avea loc un alt atac mortal asupra Turciei, prim-ministrul nu va avea încotro şi va riposta mai dur. „Pur şi simplu nu poţi avea un alt incident precum cel soldat cu pierderea a cinci vieţi omeneşti“, a declarat Henri Barkey, de la Universitatea Lehigh din Pennsylvania, pentru „Financial Times”. Totuşi, el a mai subliniat că opoziţia faţă de război este adânc înrădăcinată. „Imaginea turcilor luptând în Orientul Mijlociu este în totalitate contrară ideii de ţară ca model de stabilitate“, a conchis analistul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite