„Coliba Pescarului”: interiorul de lux al unei case de vacanţă extravagante legată de Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coliba Pescarului FOTO via The Guardian
Coliba Pescarului FOTO via The Guardian

Emailuri scurse de la companii de construcţii şi obţinute de Proiectul de Raportare a Crimei Organizate şi a Corupţiei (OCCRP) şi site-ul Meduza dezvăluie o proprietate spectaculoasă numită modest de arhitecţi „Coliba Pescarului”.

În urmă cu şase ani, postul de televiziune rus Dozhd cita localnici care bănuiau că este vorba de o casă de vacanţă a lui Vladimir Putin. Proprietatea este legată de oameni de afaceri ruşi supuşi sancţiunilor occidentale, relatează The Guardian.

Situat în pădurile din regiunea Karelia, din nordul Rusiei, este un complex extravagant cu bideuri de 10.800 de dolari şi capete de duş de 4.600 de dolari bucata. Podelele sunt din marmură Fior di Bosco în valoare de 110.000 USD, iar piscina interioară este dotată cu o cascadă decorativă. Una din clădiri este numită în emailurile scurse „Casa din grădină”.

Complexul e format din două case, una cu un acoperiş de iarbă şi alta cu heliport. În rest, complexul e relativ modest, o cabana futuristă din lemn şi sticlă, mobilată în interior cu canapele crem în stil Ikea.

Potrivit planurilor arhitecturale, construcţia „Casei din Grădină”, cu şase dormitoare, a început în 2021 şi are în interior structuri din pietre semipreţioase - lapis lazuli, o piatră preţioasă de un albastru intens despre care se spune că are proprietăţi vindecătoare, şi labradorit, un cristal care ar ameliora anxietatea şi stresul.

Există o a doua clădire nouă pe terenurile din jur, descrisă în cartea funciară rusă drept „hambar”. Este, de fapt, conform emailurilor scurse, o clădire modernă cu două etaje, în care se află un spaţiu vast pentru divertisment, cu o zonă de luat masa de peste 200 de metri pătraţi.

Un paravan de sticlă separă sala de mese mare de o bucătărie profesională echipată cu grătare, un cuptor tandoor, un grătar teppan în stil japonez şi un afumător.

Proprietatea are şi o fabrică de bere  dotată cu echipamente austriece în valoare de 345.000 EUR, care poate produce 47 de litri de bere pe zi, dar şi şi o cameră de ceai cu vedere la Lacul Ladoga la etajul doi.

Coliba Pescarului FOTO via The Guardian

Anul trecut, a început construcţia unei clădiri separate cu două etaje, care conţine alte facilităţi de gătit şi spaţiu de depozitare pentru peşte, carne şi legume. Are patru dormitoare modeste, cu paturi pliante, care ar putea fi folosite pentru a găzdui personalul. Există, de asemenea, o fermă de vite în apropiere, arată documentele funciare, unde sunt crescute animale pentru a produce carne Kobe, a spus o sursă locală.

„Hambarul” are avantajul de a avea două piscine mici, dar pentru cei care sunt ceva mai aventuroşi în obiceiurile lor, o potecă duce la o cascadă naturală în Lacul Ladoga, unde există un foişor confortabil sub care să se adăpostească de soare. .

Localnicii slujesc drept paznici doar atunci când locul este gol”, a spus un pescar local. „Când vin   oaspeţii de nivel înalt, localnicii sunt de obicei înlocuiţi de FSO [serviciul federal de protecţie]”.

„Cabana Pescarului” în sine este înregistrată la o companie numită Prime, deţinută de Support of Entrepreneurial Initiatives, un parteneriat non-profit fondat de Yury Kovalchuk şi fiul său Boris.

Coliba Pescarului FOTO via The Guardian

Kovalchuk senior, care se află sub sancţiuni occidentale, este un aliat apropiat al lui Putin şi acţionarul majoritar al Băncii Rossiya, supranumită „Banca lui Putin” datorită reputaţiei sale  de a îndeplini ordinele Kremlinului. Bank Rossiya se află, de asemenea, sub sancţiunile SUA, UE şi Marii Britanii.

Terenurile din jur sunt deţinute de companii legate de Kovalchuk şi de un al doilea om de afaceri, supus sancţiunilor americane din 2016.

Reprezentanţii companiilor deţinute de Kovalchuk şi Dedov par să folosească, de asemenea, un nume comun de domeniu de email, şi anume LLCInvest.ru, care este găzduit de un furnizor de servicii cu legături strânse cu Bank Rossiya. Construcţia propriu-zisă a complexului a fost supravegheată de angajaţi ai unei organizaţii non-profit, Revival of Marine Traditions, unde cel puţin o persoană asociată pare să folosească şi numele de domeniu LLCInvest.ru.

The Guardian, OCCRP şi Meduza au dezvăluit săptămâna aceasta că adresa de e-mail LLCInvest este legată de o serie de alte proprietăţi de lux, iahturi şi podgorii care au fost instalate pentru uzul lui Putin. Niciunul dintre proprietarii sau fondatorii companiilor asociate şi organizaţiilor non-profit nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite