Ce se știe despre atacul cu drone de la Moscova: Plan de urgență în capitala Rusiei. Reacția Kievului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova a fost vizată în primele ore ale dimineţii de marţi de un rar atac masiv cu drone, care a provocat pagube catalogate drept „minore” la trei clădiri. Autoritățile au instituit un plan de urgență numit „Taifun”.

Moscova: Intervenție într-o zonă vizată de drone FOTO EPA-EFE
Moscova: Intervenție într-o zonă vizată de drone FOTO EPA-EFE

Potrivit presei ruse, între 25 și 32 de drone s-au îndreptat în zorii zilei de marți asupra Moscovei. Ministerul rus al Apărării susține că a doborât opt drone la periferie: trei prin mijoace de război electronic, iar cinci cu sisteme de apărare antiaeriană Panțîr-S. Presa rusă scrie, la rândul ei, despre doborârea a 13 drone, dintre care cinci în zona Rubliovka, unde locuiește o parte a elitei de la Moscova.

Deputatul rus Aleksandr Hinștein, membru al partidului Rusia Unită, a publicat o hartă a locurilor vizate de drone marți dimineața la Moscova. Potrivit acestuia, una dintre drone a căzut la zece minute de mers cu mașina de reședința prezidențială din Novo-Ogariovo.

Intervenții de urgență și restricții de circulație

„În aceasta dimineaţă, în zori, un atac cu drone a cauzat pagube minore la mai multe clădiri. Toate serviciile de urgenţă din oraş sunt la faţa locului. Nimeni nu a fost grav rănit până în prezent”, a transmis primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

De fapt, potrivit presei ruse, doar treu clădiri au fost atinse de drone, iar pagubele sunt neînsemnate. Una dintre clădiri este situată pe Strada Profsoiuznaia, iar alta pe Strada Atlasov, într-o zonă cunoscută drept Noua Moscovă.

Cladirea avariată pe Strada Atlasov FOTO meduza.io
Cladirea avariată pe Strada Atlasov FOTO meduza.io

Serviciile de urgență au fost mobilizate pentru o intervenție pe Bulevardul Leninski, unde două persoane ar fi fost rănite ușor probabil de resturi de la o dronă. Traficul a fost blocat timp de aproximativ o oră de-a lungul Străzii Udalțova, de la Bulevardul Leninski până la Strada Mihail Pevțov, dar s-a reluat între timp. În schimb, aeroporturile au funcționat normal, inclusiv Vnukovo, în apropierea căruia a fost observată o dronă.

Incidente lângă capitala Rusiei

Incidente cauzate de drone au fost raportate totodată în localități din apropiere, și anume la Odințovo și Krasnogorsk, dar și pe lângă autostrăzile Novorijskoe și Rubliovskoe.

Aceste incidente au apărut cel mai probabil în urma doborârii dronelor care se îndreptau spre capitala Rusiei.

Potrivit primarului Sobianin, mai mulți locuitorii de pe Strada Profsoiuznaia, în sudul Moscovei, au fost evacuați.

„Imediat după finalizarea lucrărilor serviciilor speciale, locuitorii se vor putea întoarce în apartamentele lor”, a declarat edilul Moscovei.

Cel mai mare atac cu drone cunoscut la Moscova

Moscova şi regiunea sa, situate la peste 1.000 de kilometri de granița cu Ucraina, au fost până în prezent rareori vizate de atacuri cu drone de la începutul agresiunii militare ruse din țara vecină, la 24 februarie 2022, chiar dacă acest tip de atacuri s-a înmulţit în alte părţi ale Rusiei.

Imagini difuzate pe reţele de socializare arătau urme de fum pe cer. În altele se poate vedea ferestre sparte la două clădiri.

Acesta este cel mai grav atac cu drone cunoscut la Moscova de la cel din noaptea de 2 mai asupra Kremlinului, pe care regimul de la Moscova l-a atribuit direct Ucrainei.

Atacul de la Moscova urmează celui de la Kiev, capitala Ucrainei, în cursul nopţii de luni spre marţi, al treilea în 24 de ore, care s-a soldat cu cel puţin un mort și trei răniți. Rușii au vizat cel mai recent Kievul cu 20 de drone de tip Shahed.

Moscova acuză Kievul

Nu se știe deocamdată cine a lansat dronele de la Moscova. Deloc surprinzător, autoritățile ruse s-au grăbit să acuze Kievul. „În această dimineață, regimul de la Kiev a comis un atac terorist folosind drone împotriva unor ținte din Moscova”, a susținut Ministerul rus al Apărării.

Andrei Kartapolov, președintele Comitetului de Apărare din Duma de Stat, a calificat atacul de la Moscova o „campanie de informare” și un „act de teroare împotriva populației civile”.

Ucraina a respins imediat aceste acuzații. „Urmărim cu plăcere și anticipăm o creștere a numărului de atacuri, dar nu suntem implicați în mod direct, desigur”, a declarat consilierul prezidențial Mîhailo Podoliak. El a adăugat că autoritățile ucrainene sunt mai preocupate de bombardamentelele din ce în ce mai frecvente asupra Kievului decât de dronele de la Moscova.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite