Nou raid aerian asupra Kievului, majoritatea rachetelor și dronelor fiind doborâte. Atacuri şi asupra Odesei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a lansat un nou val de atacuri aeriene în cursul nopţii de duminică spre luni, în care a folosit 40 de rachete de croazieră şi 35 de drone, dintre care majoritatea au fost interceptate de apărarea antiaeriană ucraineană, transmit EFE şi Reuters. Atacurile au fost lansate asupra Kievului, dar și asupra unor zone din centrul, estul, vestul şi sudul Ucrainei.

Rusia a lansat cel puțin 40 de drone asupra Kievului în noaptea de 28 mai FOTO EPA-EFE
Rusia a lansat cel puțin 40 de drone asupra Kievului în noaptea de 28 mai FOTO EPA-EFE

„Între orele 03:00 şi 05:00 ale zilei de 29 mai 2023, ocupanţii ruşi au atacat ţinte militare şi de infrastructură strategică ucrainene cu rachete de croazieră şi drone", potrivit comunicatului Forţelor aeriene ucrainene.

Rachetele au fost lansate de pe "nouă Tu-95ms strategice din zona Mării Caspice". Apărarea antiaeriană ucraineană a fost activata noaptea trecută în centrul, estul, sudul şi vestul ţării, potrivit raportului forţelor aeriene.

Comandantul şef al Forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a specificat că inamicul a tras 40 de rachete de tipul Kh-101/Kh-555, lansate de 9 avioane, precum şi în jur de 30 de drone iraniene kamikaze Shahed-136/13.

Apărarea antiaeriană a distrus 37 de rachete de croazieră şi 29 de drone de fabricaţie iraniană, înainte ca acestea să-şi atingă ţinta.

Zalujnîi a indicat că Rusia a ţintit obiective militare şi de infrastructură critică.

Al 15-lea raid aerian asupra Kievului

În cel de-al 15 raid aerian al Rusiei asupra capitalei ucrainene în luna mai şi al doilea atac nocturn consecutiv de intensitate similară, nu s-au înregistrat pagube majore sau victime la Kiev, au declarat responsabili ucraineni.

"O altă noapte dificilă pentru capitală", a consemnat primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe contul său de Telegram.

În atacul de luni, Rusia a folosit o combinaţie de drone Shahed şi rachete de croazieră de fabricaţie iraniană, a specificat administraţia militară a capitalei ucrainene.

"Cu aceste atacuri constante, inamicul încearcă să menţină populaţia civilă într-o tensiune psihologică profundă", a scris  Serhii Popko, şeful administraţiei militare a oraşului, pe canalul de mesagerie Telegram.

Moscova nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la aceste atacuri. Reuters nu a reuşit să verifice în mod independent rapoartele privind amploarea atacurilor.

Potrivit unor martori, citaţi de Reuters, s-au auzit mai multe explozii puternice la Kiev, în timp ce oraşul şi întreaga Ucraină se aflau sub alerta de raid aerian luni dimineaţă.

Acest nou atac urmează celui mai mare raid de drone lansat asupra Kievului în noaptea precedentă, care a ucis o persoană şi a rănit mai multe. În atacul de duminică, 36 de drone au fost doborâte deasupra Kievului.

Atacuri și asupra Odesei

Invadatorii ruşi atacă din aer Odesa, sunt de aşteptat atacuri în valuri, a transmis la primele ore ale dimineţii de luni Comandamentul operativ al forţelor de apărare ucrainene 'Sud', potrivit Unian.

Armata a transmis ca toată lumea să stea în adăposturi, să nu filmeze şi să nu posteze pe reţele de social media imagini care să surprindă activitatea apărării antiaeriene.

"Inamicul atacă din aer. Antiaeriană lucrează. Ar putea să avem atacuri în valuri", a declarat comandamentul Sud, avertizând că fragmente de rachete sau drone pot provoca pagube la sol.

Explozii s-au auzit în cursul nopţii trecute în diferite cartiere ale Odesei, potrivit Unian.

Sub alertă de raid aerian se află regiunile Herson, Mikolaiv, Kirovograd, Cerkasî, Poltava, Sumî, Cernihov, Kiev şi Doneţk, precum şi Jitomir.

La Odesa, în urma atacului cu drone iraniene 'Shahed-131/136' a fost lovită o ţintă a infrastructurii portuare, provocând un incendiu.

Purtătoarea de cuvânt a Forţelor de apărare ucrainene din sudul ţării, Natalia Gumeniuk, a precizat ulterior că incendiul a fost declanşat după ce fragmente de drone, doborâte de antiaeriana ucraineană, au căzut peste un obiectiv din port, dar că incendiul a fost stins între timp, conform aceleiaşi agenţii de presă ucrainene

Odată cu o contraofensivă ucraineană promisă de mult timp pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia în cea de-a 15-a lună a războiului declanşat de Kremlin, Moscova şi-a intensificat atacurile, ţintind infrastructuri şi depozite militare.

În timp ce Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile comise pe teritoriul Rusiei, o seriei de lovituri în interiorul ţării au vizat infrastructuri militare, energetice şi de transport, Moscova acuzând Kievul de aceste atacuri.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite