Averile miliardarilor ruşi s-au diminuat considerabil, pe măsură ce naţiunile occidentale impun sancţiuni Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Averile miliardarilor ruşi s-au diminuat cu 32 de miliarde de dolari în acest an şi sunt preconizate să continue să scadă pe fondul conflictului escaladat cu privire la Ucraina şi al sancţiunilor economice britanice, americane şi europene, din care au fost anunţate primele pachete.

Cei 23 de miliardari ai Rusiei au în prezent o avere de 343 de miliarde de dolari americani. Aceasta a scăzut de la 375 de miliarde anul trecut.

SUA au anunţat ieri prima tranşă de sancţiuni privind împrumuturi de finanţare a datoriei suverane pe pieţele occidentale şi de asemenea vizând membri ai elitei politice şi financiare ruse şi familiile lor.

Marea Britanie a adăugat pe lista sa de sancţiuni, alături de cinci bănci private conectate cu oligarhi apropiaţi de regimul de la Kremlin, trei miliardari ruşi aflaţi pe lista Bloomberg a primilor 500 de bogaţi ai lumii.

Este vorba de Gennadi Timcenko, 69 de ani, fiul unui ofiţer militar sovietic, care s-a împrietenit cu preşedintele rus Vladimir Putin la începutul anilor 1990 şi a cărui avere este estimată la 16 miliarde de dolari. Grosul acesteia provine din acţiunile deţinute la compania de gaz Novatek.

Anul acesta averea sa s-a diminuat cu aproape 30%, fiind primul pe lista miliardarilor a căror avere a scăzut, potrivit Bloomberg.

Pe listă se mai găseşte şi preşedintele Lukoil, Vagit Alekperov, al cărui profit brut a avut o scădere de circa 3,5 miliarde în aceeaşi perioadă, după ce valoarea acţiunilor companiei energetice s-a diminuat cu aproape 17%.

Boris Rotenberg, 65 de ani şi nepotul său Igor, 48 de ani, sunt şi ei pe lista de sancţiuni anunţate de Marea Britanie. Familia lor a făcut avere datorită firmei constructoare de conducte de gaz Stroigmontah.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite