Rusia a început războiul în Ucraina. Putin: Este teritoriul nostru

0
0
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Tensiune crescută în Ucraina după ce ultimele date şi informaţii venite din Occident arată că o invazie rusă este iminentă. O coloană de tancuri se îndreaptă spre regiunile separatiste, iar imaginile din satelit au surprins noi mutări ale trupelor ruseşti la doar 16 km de Ucraina.

Update 06:45 Ucraina nu are reacţie în faţa atacurilor Rusiei venite de pe toate fronturile. 

„Războiul durează de o oră şi jumătate şi Forţele Armate ale Ucrainei au fost deja complet învinse”, relatează surse de presă de la Kiev.

Secretarul de stat al NATO condamnă cu fermitate atacul Rusiei asupra Ucrainei. 

„Suntem alături de poporul ucrainean în aceste momente teribile şi NATO va face tot ce este necesar pentru a-i proteja şi apăra pe toţi aliaţii”, a declarat Stoltenberg.

UPDATE 06:10 Consilierul ministrului de interne al Ucrainei "afirmă că invazia a început". Anton Gerashchenko a declarat pe pagina sa de Facebook că au fost lansate rachete asupra Kievului. 

Biden va anunţa pe parcursul zilei de joi noi consecinţe pe care SUA şi aliaţii le vor impune Rusiei după atacul neprovocat şi nejustificat asupra Ucrainei.

UPDATE 06:00 Ucrainenii părăsesc Kiev-ul după ce la primele ore ale dimineţii au avut loc mai multe explozii în capitala Ucrainei. 

Preşedintele SUA a declarat că Rusia este responsabilă pentru pierderea catastrofală de vieţi omeneşti dat fiind faptul că a ales să pornească acest război. 

„Doar Rusia este responsabilă pentru moartea şi distrugerea pe care le va aduce atacul”, a declarat Biden.

Update 05:40 Preşedintele Rusiei a avut un discurs în care a declarat că toate analizele arată că această confruntare e iminentă. 

La scurt timp de la declaraţia lui Putin au început explozii în Kiev, Odesa Harkov şi Estul Ucrainei. 

UPDATE 03:00 Ucraina s-a deconectat de la sistemul energetic din Rusia şi Belarus. 

Miliţiile separatiste au hărţuit o echipă de observatori a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. 

UPDATE 02:20 Explozii auzite în oraşul separatist Doneţk, din estul Ucrainei, relatează NewNews_eu.

UPDATE 02:00 O nouă întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU are loc în această noapte. 

Zelenski afirmă că a încercat să ia legătura telefonic cu Putin dar nu a primit niciun răspuns. Acesta avertizează că o invazie asupra Ucrainei poate începe în orice moment şi se poate transforma într-un mare război în Europa.

UPDATE 01:35 Rusia a decis închiderea spaţiului aerian pentru aviaţia civilă de-a lungul frontierei cu zona de nord-est a Ucrainei. 

UPDATE: 01:30 Zelenski a susţinut un discurs prin care face apel la pace, dar prin care transmite şi un mesaj clar: Ne vom apăra.

„Nu avem nevoie de război, nici rece, nici fierbinte, nici hibrid. Dar dacă vor încerca să ne ia libertatea, viaţa noastră, viaţă copiilor, ne vom apăra. Dacă ne atacaţi, ne veţi vedea feţele, nu spatele”, a transmis preşedintele Ucrainei.  

UPDATE: 01:00 O coloană de vehicule militare lungă de 7 kilometri se îndreaptă spre sudul Ucrainei, la punctul de trecere a frontierei Kalanchak.

UPDATE 00:45 Două drone Global Hawk survolează deasupra Ucrainei. Această decizie a fost luată în condiţiile în care o invazie rusă pe teritoriul Ucrainei este considerată iminentă.

Cele două drone americane sunt poziţionate în zona Donbas şi în zona graniţei cu Belarus, conform Aviaţia Magazin. 

UPDATE 00:25 Liderii separatişti ai celor două republici îi cer ajutorul, în mod oficial, lui Putin pentru "contracararea agresiunii militare din partea Ucrainei". Aceştia acuză un "genocid" în zonă, conform unor surse oficiale, publicate de agenţia rusă de ştiri Tass. 

Magazinele din Mariupol au fost golite de marfă şi închise. Locuitorii încep să plece din zonă. Mariupol este pricipalul port al Ucrainei, la Marea Azov. 

Aeroportul Harkov a fost închis temporar de miercuri seară până joi dimineaţă, la ora 08:35, conform presei ucrainene. 

UPDATE 22:30 Rusia a mutat aproape 100% din trupe într-o poziţie pregătită pentru invazie, conform declaraţiilor unui înalt oficial american. 

UPDATE 21:40 Administraţia preşedintelui american Joe Biden l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că Rusia se pregăteşte să efectueze o invazie la scară largă în următoarele 48 de ore, ce ar viza inclusiv capitala Kiev, au dezvăluit doi oficiali americani din domeniul informaţiilor.

UPDATE 21:00 Martori susţin că două convoaie de echipamente militare fără însemne identificabile se îndreptau spre oraşul Doneţk, din estul Ucrainei, pe drumuri diferite din direcţia graniţei cu Rusia. Un convoi includea nouă tancuri şi un vehicul de luptă al infanteriei, iar celălalt era format din camioane şi cisterne de combustibil, conform relatărilor unui reporter.

UPDATE 19:40 Consiliul UE a convenit, miercuri, 23 februarie, asupra unui nou pachet de sancţiuni impuse Rusiei drept răspuns la decizia Federaţiei Ruse de a recunoaşte regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk din Ucraina ca entităţi independente, precum şi la decizia ulterioară a preşedintelui rus de a trimite trupe militare în acele regiuni, conform unui comunicat al Consiliului. Sunt vizaţi 351 ai Dumei de Stat, care au votat în favoarea apelului adresat preşedintelui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa autoproclamatelor ”republici” Doneţk şi Lugansk.

UPDATE 18.10 Ucraina vede o ameninţare în prezenţa navelor militare ruseşti în apropierea frontierelor ei din Marea Neagră şi îi va cere Turciei să ia în considerare închiderea pentru Rusia a două căi navigabile, a declarat miercuri ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar.

UPDATE 18.07 Parlamentul Ucrainei se confruntă în prezent cu un atac cibernetic. Atacuri similare vizează site-uri ale Guvernului ucrainean, inclusiv cel al Ministerului de Externe.

UPDATE 17.56 Noile imagini din satelit publicate de către Maxar Technologies (companie de tehnologie spaţială) arată că Rusia a desfăşurat trupe suplimentare, vehicule şi infrastructură logistică în ultimele zile, la graniţa cu Ucraina.

UPDATE 17.53 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat pentru joi o întâlnire a liderilor europeni la Bruxelles, pentru a discuta cele mai recente evoluţii privind criza ruso-ucraineană.

„Folosirea forţei şi a constrângerii pentru a modifica graniţele nu-şi are locul în secolul XXI. Convoc un Consiliu European special mâine la Bruxelles pentru a discuta cele mai recente evoluţii legate de Ucraina şi Rusia”, a scris Michel, într-o postare pe Twitter.

UPDATE 17.41 Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a exprimat recent opinia în ceea ce priveşte comportamentul omologul său rus, Vladimir Putin, despre care a spus că s-a „schimbat” de la ultima întâlnire faţă în faţă a celor doi şefi de stat, care a avut loc în decembrie 2019, potrivit unei surse de la Palatul Elysée, informează CNN. Potrivit lui Macron, Putin este „mai rigid” şi „mai izolat”.

UPDATE 17.33 Mai multe site-uri de stat ale Ucrainei, inclusiv paginile web ale guvernului şi Ministerului de Externe, erau inaccesibile miercuri, relatează Reuters.

UPDATE 17.26 Rusia a început miercuri evacuarea personalului său diplomatic din Ucraina, operaţiunea având loc la două zile după ce Vladimir Putin a recunoscut teritoriile separatiste din Doneţk şi Lugansk ca state independente. Contactat de AFP, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Rusiei la Kiev, Denis Golenko, a confimat informaţiile referitoare la evacuare.

Pe de altă parte, liderul autoproclamatei republici Doneţk, Denis Puşilin, a declarat miercuri că mobilizarea militară îşi accelerează ritmul în teritoriul aflat sub controlul său.

Potrivit lui Puşilin, situaţia a devenit critică în regiune, dar separatiştii vor câştiga cu sprijinul „marii Rusii”.

UPDATE 16.59 Ucraina doreşte garanţii de securitate din partea Rusiei ca un pas către încheierea confruntării între cele două ţări, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters. Într-un dialog cu omologii săi polonez şi lituanian, Zelenski a afirmat: „Cred că Rusia ar trebui să fie printre ţările care oferă garanţii clare de securitate. Am sugerat de multe ori ca preşedintele Rusiei să se aşeze la masa negocierilor şi să discute”.

UPDATE 14.10 „Omuleţii verzi” ai Rusiei sunt „peste tot în estul Ucrainei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

„Cred că este foarte important pentru publicul american să ştie că o prezenţă militară a Rusiei există în Ucraina încă din 2014, pe care ei (ruşii, n. red.) nu au admis-o, nu au recunoscut-o niciodată”, a remarcat Psaki într-o conferinţă de presă la Casa Albă.

UPDATE 14.03 Trei crucişătoare ruseşti cu rachete ghidate au fost dispuse între Marea Neagră şi Marea Mediterană pentru a contracara cele trei grupuri de luptă ale portavioanelor NATO, provocând îngrijorare la Pentagon, a declarat un oficial american al apărării pentru USNI News.

UPDATE 13.30 China a acuzat miercuri Statele Unite de faptul că „toarnă gaz pe foc” în Ucraina, după ce Moscova a recunoscut independenţa a două regiuni separatiste în Donbas (est) şi după ce Washingtnul a anunţat că impune sancţiuni Rusiei, relatează AFP.

„Statele Unite vând neîncetat armament Ucrainei, crescând presiunea, creând panică şi au exagerat inclusiv calendarul unui război”, denunţă în faţa presei o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying.

UPDATE 12.29 Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a spus că scopul preşedintelui rus Vladimir Putin este distrugerea Ucrainei şi nu capturarea unor părţi din ea, relatează CNN .

"Obiectivul său final este să distrugă Ucraina. Nu este interesat de anumite părţi ale Ucrainei. Nici măcar nu este interesat să ţină întreaga ţară sub controlul său... El vrea ca ideea statului ucrainean să eşueze. Acesta este scopul lui", a subliniat Kuleba.

UPDATE 12.27 Legea marţială în Ucraina, dacă va fi necesar, va fi introdusă instantaneu, dar până acum nu există o astfel de decizie, a spus Oleksii Danilov la o şedinţă de informare care a urmat Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare.

UPDATE 12.19 Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare solicită Radei să introducă starea de urgenţă în Ucraina.

Consiliul Naţional de Apărare şi Securitate a decis instituirea stării de urgenţă în toată Ucraina, împreună cu regiunile Lugansk şi Doneţk. Acest lucru a fost declarat de secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, Aleksei Danilov. Decizia trebuie luată de Rada Supremă. Starea de urgenţă este prevăzută a fi introdusă pentru 30 de zile cu drept de prelungire, potrivit publicaţiei zn.ua.

UPDATE 12.00 Ministrul britanic de Externe Liz Truss apreciază miercuri drept „extrem de probabil” ca preşedintele rus Vladimir Putin să vrea să invadeze Ucraina şi să cucerească Kievul, după ce Moscova a recunoscut independenţa teritoriilor ucrainene separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, relatează AFP.

„Noi credem că este extrem de probabil ca el (Putin) să-şi ducă la capăt planul unei invazii totale a Ucrainei”, declară la Sky News Liz Truss.

UPDATE 11.40 Ministerul ucrainean de Externe îi îndeamnă miercuri pe cetăţenii ucraineni să părăsească Rusia cât mai rapid posibil, din cauza riscul unei escaladări militare din partea Moscovei, relatează AFP.

„Ministerul recomandă cetăţenilor ucraineni să se abţină de la orice călătorie în Rusia, iar celor care se află deja în Rusia să părăsească mediat teritoriul” rus, îndeamnă într-un comunicat diplomaţia ucraineană.

UPDATE 10.30 Noi imagini din satelit arată o altă desfăşurare a peste 100 de vehicule militare şi zeci de corturi pentru trupe în sudul Belarusului, lângă graniţa cu Ucraina, după cum arată informaţiile obţinute de o companie privată americană.

UPDATE 10.20 Putin a propus însă şi o nouă soluţie diplomatică: Vestul trebuie să recunoască anexarea Crimeei şi să înceteze să înarmeze Ucraina, iar Kievul trebuie să renunţe din proprie iniţiativă la candidatura la NATO

UPDATE 10.15 Preşedintele rus Vladimir Putin a elogiat capacităţile militare ale statului rus, dar s-a declarat totodată pregătit să găsească „soluţii politice” la criza actuală cu Ucraina, relatează France Presse.

„Ţara noastră este în continuare deschisă unui dialog direct şi onest pentru găsirea unor soluţii diplomatice la cele mai complexe probleme”, a declarat Putin într-un discurs televizat cu ocazia Zilei apărătorului Patriei, conform Agerpres.

Citeşte şi: Vladimir Putin show! Spectacolul absurd şi furios al liderului de la Kremlin reprezintă un punct de cotitură în lunga sa domnie


Ştirea iniţială:

„Avem nevoie să completăm operativ armata ucraineană şi alte formaţiuni militare. Am emis decretul de mobilizare a rezerviştilor, în calitate de comandant suprem, într-o perioadă specială. Este vorba exclusiv de rezerva care poate fi convocată în primul rând”, a spus Zelenski, precizând că încă nu este cazul să fie declarată mobilizarea generală.

Potrivit preşedintelui de la Kiev, rezervişii trebuie să pregătească armata ucraineană pentru posibilele evoluţii.

Luni noaptea, după decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa celor două republici separatiste din estul Ucrainei, Volodimir Zelenski a spus că ţara sa pledează pentru rezolvarea disputei doar pe căi paşnice, dar că trebuie să fie pregătită de agresiune din partea Rusiei. Zelenski a mai spus că va decreta stare de asediu numai în cazul unei confruntări ample cu Rusia.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri