Atacurile cu drone asupra Moscovei au dezvăluit o vulnerabilitate critică în apărarea aeriană rusă. Care ar fi fost țintele FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacurile cu drone asupra Moscovei, luni, au scos la iveală o vulnerabilitate critică în sistemele de apărare ale Rusiei, a explicat un oficial militar ucrainean, relatează Newsweek.

Două drone au lovit în apropierea unor sedii militare de la Moscova FOTO Twitter/Christo Grozev
Două drone au lovit în apropierea unor sedii militare de la Moscova FOTO Twitter/Christo Grozev

Rusia a acuzat Ucraina că a lansat două drone asupra capitalei Rusiei: acestea au lovit într-o zonă din apropierea sediului Ministerului Apărării și au provocat pagube minore unei clădiri nerezidențiale.

Într-un comunicat pe platforma Telegram, Ministerul rus al Apărării a declarat că atacurile au fost „o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist”, dar acestea au fost zădărnicite.

Kievul nu a comentat oficial atacul, dar purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene, Andri Iusov, a promis că astfel de atacuri vor continua și vor crește în amploare.

Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a susținut în cursul zilei de luni, că sistemul de apărare antiaeriană Panțîr-S1, instalat pe acoperișul Ministerului rus al Apărării, situat la aproximativ 300 de metri de una dintre țintele atacurilor cu drone, nu a reușit să doboare dronele.

El a explicat că aceste sisteme sunt capabile să tragă doar asupra aparatelor de deasupra lor, dar nu și a celor care zboară mai jos, ceea ce creează o breșă în sistemele de apărare aeriană din centrul Moscovei.

Oficialul ucrainean a spus că amplasarea acestor sisteme concepute să tragă în sus pe acoperișuri le face incapabile de a doborî drone sau aparate de zbor care rulează la altitudine mai joasă și că de aceea astfel de măsuri de protecție sunt „mai mult sau mai puțin ciudate”.

În timp ce nu e clar care a fost ținta dronelor, jurnalistul de investigație Christo Grozev a observat într-o serie de postări pe Twitter, publicând și o hartă, că este semnificativ faptul că acestea au lovit chiar vizavi de o clădire ce găzduiește un centru pentru operațiuni cibernetice al serviciului de informații militare (GRU), dar și alte unități militare.

În această locație se află, de asemenea, Universitatea Militară, dar și mai multe facilități ultrasecrete ale GRU, inclusiv centrul programului lor pentru ilegali. Dacă Ucraina a lovit acel complex de clădiri, daunele simbolice aduse MoD/GRU ar fi foarte semnificative”, a scris Grozev.

Jurnalistul bulgar a spus că au fost lansate trei drone dintre care una, având în vedere traiectoria, a avut probabil drept țintă Kremlinul, o a doua ar fi putut viza complexul de clădiri al Ministerului Apărării/GRU, în timp ce a treia s-a prăbușit lângă Moscova, la Alabușevo, unde se află un centru de comunicații al marinei ruse.

Sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă Panţîr-S1 au fost instalate pe clădirea Ministerului rus al Apărării și alte clădiri administrative importante, după presupuse atacuri ucrainene de succes asupra unor ținte din teritoriul rus, ceea ce a provocat îngrijorări cu privire la vulnerabilitatea Moscovei.

Acestea sunt formate din tunuri antiaeriene și rachete capabile să intercepteze rachete aer-sol de mare viteză la o distanță de 7 kilometri și avioane tactice la o distanță de până la 20 de kilometri și sunt ideale pentru mediile urbane, notează Newsweek.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite