Atacuri cu drone, explozii, incursiuni. CNN: Ucraina a format o rețea secretă de colaboratori în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina și-a format o rețea de agenți și simpatizanți în interiorul Rusiei pe care îi aprovizionează, inclusiv cu drone, pentru a efectua acte de sabotaj împotriva unor ținte ale regimului de la Moscova, relatează CNN, citând surse din serviciile secrete americane.

Combatanți ruși anti-Kremlin în regiunea Belgorod FOTO EPA-EFE
Combatanți ruși anti-Kremlin în regiunea Belgorod FOTO EPA-EFE

Oficialii americani cred că anume acești colaboratori pro-ucraineni din Rusia sunt responsabili pentru atacul cu drone care a vizat acum o lună Kremlinul. Potrivit informațiilor disponibile până acum, dronele au fost lansate din interiorul Rusiei, nu din Ucraina, așa cum se bănuia inițial.

Nu este clar dacă alte atacuri cu drone efectuate în ultimele zile în Rusia, precum cele de la periferiile de sud și de vest ale Moscovei și de la rafinării de petrol din regiunea Krasnodar, au fost, de asemenea, lansate din interiorul țării sau de această rețea de agenți pro-ucraineni.

Dar oficialii americani cred că Ucraina dispune în interiorul Rusiei de celule bine antrenate în acest tip de război și care sunt aprovizionate cu drone de fabricație ucraineană de-a lungul unor coridoare secrete în spatele liniilor inamice.

„Banii fac minuni”

Un oficial dintr-o agenție europeană de informații atrage atenția că granița ruso-ucraineană este foarte lungă și greu de controlat, ceea ce facilitează conexiunile și livrările.

„De asemenea, trebuie să luaţi în considerare faptul că aceasta este o zonă periferică a Rusiei. Supravieţuirea este problema tuturor, aşa că banii fac minuni”, a subliniat oficialul respectiv, potrivit CNN.

Nu se știe cine controlează cu exactitate aceste rute, dar oficialii americani cred că sunt implicate elemente din serviciile secrete ucrainene. Volodimir Zelenski a stabilit o serie de parametri generali pentru activitatea serviciilor secrete ucrainene, dar nu toate operațiunile necesită aprobarea sa, notează CNN.

Întrebat pe această chestiune, un purtător de cuvânt al Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU) a răspuns doar că exploziile și atacurile misterioase cu drone din interiorul Rusiei vor continua, iar comentarii specifice vor fi făcute abia după încheierea războiului.

De la declanșarea războiului, Rusia s-a confruntat constant cu destabilizări în interior, de la incendii de comisariate militare până la explozii misterioase și recent atacuri cu drone și incursiuni în zona de graniță. Însă atacurile s-au întețit în ultimele luni, ceea ce pare să fie rezultatul mai multor luni de eforturi desfășurate de ucraineni pentru a pune bazele rețelei de colaboratori.

Documente secrete scurse de la Pentagon la începutul acestui an relevă că CIA i-a cerut șefului constraspionajului militar ucrainean, generalul Kirilo Budanov, să „amâne” mai multe atacuri plănuite pentru 24 februarie, când se împlinea un an de la lansarea invaziei ruse. Budanov a dat curs cererii CIA, dar doar patru zile mai târziu, pe 28 februarie, autoritățile de la Moscova au detectat drone suspecte în jurul capitalei Rusiei.

„Tot ce voi comenta este că am ucis ruşi”a răspuns Budanov pentru Yahoo News la o întrebare despre explozia soldată cu moartea Dariei Dughina, fiica filosofului ultranaționalist rus Aleksandr Dughin.

„Şi vom continua să ucidem ruşi oriunde în lume până la victoria completă a Ucrainei”, a adăugat el.

De altfel, șeful contraspionajului militar ucrainean a dat de înțeles de-a lungul timpului că nicio persoană vinovată de atrocități și crime în țara sa nu va fi în siguranță atâta timp cât va fi război.

Ucraina are dreptul să se apere dincolo de granițe

În mod public, oficialii americani de rang înalt condamnă loviturile din interiorul Rusiei, avertizând asupra riscului de escaladare a războiului. Dar, vorbind în privat pentru CNN, oficiali americani şi occidentali apreciază că atacurile transfrontaliere sunt o strategie militară inteligentă care ar putea determina regimul de la Moscova să deturneze resursele în interiorul Rusiei în timp ce conducerea de la Kiev pregătește o contraofensivă majoră în scopul de a recupera teritoriile Ucrainei.

Ministrul de Externe al Marii Britanii a admis marți că Ucraina are „dreptul de a-şi proiecta forţa dincolo de graniţele sale pentru a submina capacitatea Rusiei de a proiecta propria forţă în Ucraina”. „Ţintele militare legitime de dincolo de granițe sunt recunoscute la nivel internaţional ca fiind parte a autoapărării unei naţiuni. Ar trebui să recunoaştem acest lucru”, a subliniat James Cleverly.

Viceamiralul francez Nicolas Vaujour a declarat vineri pentru CNN că atacurile din interiorul Rusiei sunt doar o „parte a războiului” și le oferă ucrainenilor oportunitatea de a trimite un mesaj populației ruse. Nu sunt interzise, a adăugat el.

Kievul intenţionează să continue atacurile în interiorul Rusiei pentru a-i distrage atenția lui Putin, scrie CNN, care citează discuții private între oficiali americani și colegi ucraineni.

Într-o evaluare recentă a cursului războiului, Ministerul britanic al Apărării estimează că atacurile partizanilor pro-ucraineni şi atacurile cu drone din regiunea Belgorod au forţat Moscova să desfăşoare „întreaga gamă de putere de foc pe teritoriul” Rusiei.

„Comandanţii ruşi se confruntă acum cu o dilemă acută: dacă să consolideze apărarea în regiunile de frontieră ale Rusiei sau să îşi întărească liniile în teritoriile ocupate în Ucraina”, conchide Londra.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite