Apropiat al lui Putin, alarmat de dronele „extrem de periculoase” ale Ucrainei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dronele ucrainene grele atacând în tandem cu FPV-urile se dovedesc „extrem de periculoase” pentru forțele rusești de pe câmpul de luptă, a observat fostul șef al agenției spațiale ruse într-o postare Telegram, relatează Newsweek.

Ucraina combină dronele de atac de mari dimensiuni supranumite „Baba Yaga” cu aparate aeriene fără pilot de tip FPV, iar acestea zboară în perechi pe timp de noapte formând „escadroane întregi" de drone, a scris fostul șef al Roscosmos, Dmitri Rogozin, într-o postare pe platfoma de socializare Telegram.

Noaptea, cerul Ucrainei „abundă de drone inamice", a subliniat Rogozin, adăugând că în special „Baba Iaga” este „extrem de periculoasă” pentru trupele rusești.

Ucraina desfășoară drone Baba Iaga la adăpostul întunericului, în momentul în care cele mai multe dintre dronele sale FPV sunt fie retrase, fie deja folosite. Acestea zboară cu o viteză de aproximativ 60 de kilometri pe oră, a explicat Rogozin. „Dar FPV-urile sunt agile și mai rapide”, a spus el.

Dronele Baba Iaga sunt vehicule aeriene ucrainene fără pilot multifuncționale, care pot fi quadcoptere, hexacoptere și octocoptere, a explicat Samuel Bendett de la grupul de reflecție american CNA.

Este mult mai dificil să te aperi împotriva UAV-urilor pe timp de noapte, a explicat Bendett pentru Newsweek, adăugând că Rusia nu dispune încă de o dronă comparabilă care să fie capabilă să transporte aceeași cantitate de muniții pe timp de noapte. Mărimea modelului Baba Iaga îi permite să transporte muniții substanțiale cu care să amenințe forțele rusești, a spus el.

„Știm că rușii fie repară dronele Baba Iaga doborâte și le pilotează ca fiind ale lor, fie încearcă să construiască un echivalent al acestei drone", a mai spus Bendett. „Ucrainenii sunt experți în pilotarea acestor drone”, a adăugat el.

Împerecherea unei drone ușoare pentru a ataca o țintă înainte ca Baba Iaga să fie trimisă să lanseze încărcături mai grele de explozibilii este o tactică ucraineană în acest război, a adăugat el.

Ambele părți încearcă să obțină avantajul în războiul dronelor, investind în dezvoltarea lor și, în același timp, producând în masă și desfășurând diferite tipuri de drone. Se estimează că Moscova și Kievul consumă sute de drone în fiecare zi.

Mihailo Fedorov, ministrul ucrainean al transformării digitale, care administrează eforturile Ucrainei în materie de drone, declara pentru Newsweek în decembrie că „acestea funcționează uneori chiar mai eficient decât artileria”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite