81 de ani de la declanşarea Operaţiunii Barbarossa: Moscova acuză Berlinul de „isterie rusofobă”

0
0
Adolf Hitler şi Iosif Stalin, doi complici în declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial deveniţi ulterior adversari FOTO history.com
Adolf Hitler şi Iosif Stalin, doi complici în declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial deveniţi ulterior adversari FOTO history.com

Rusia - care comemorează miercuri invazia fostei URSS de către Germania nazistă, în 1941 - acuză Germania de alimentarea în prezent a unei „isterii rusofobe”, într-un context de tensiuni aprige între Moscova şi Berlin pe tema războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, relatează AFP.

„Berlinul, prin vorbele şi faptele sale, ameninţă rezultatele eforturilor de decenii ale Rusiei şi Germaniei în vederea depăşirii duşmăniei (...) de după război”, denunţă într-un comunicat Ministerul rus de Externe, cu ocazia acestor comemorări.

Moscova acuză membri ai Guvernului german de faptul că „lansează atacuri zilnice, care alimentează isteria rusofobă”.

Ea face aceste declaraţii în contextul în care marchează miercuri lansarea invaziei Uniunii Sovietice de către trupele celui de-al Treilea Reich, în 1941, în cadrul Operaţiunii Barbarossa.

În Rusia, data de 22 iunie este comemorată drept „Ziua Amintirii şi Tristeţii”.

Luată prin surprindere, iniţial, după ce a semnat cu doi ani mai înainte un pact de neagresiune cu Germania nazistă, URSS a reuşit, cu preţul unui mare sacrificiu uman, să respingă invazia, pe care a oprit-o la Staliningrad, teatrul unei sângeroase bătălii în 1942-1943.

Vladimir Putin, mare amator de paralele istorice puternic ideologizate, a comparat în mai multe rânduri ofensiva actuală a Moscovei în Ucraina cu lupta împotriva naziştilor din timpul „Marelui Război Patriotic”, aşa cum este numit cel de-al Doilea Război Mondial în Rusia.

Războiul dus de Putin în Ucraina a tensionat puternic relaţiile Rusiei cu ţările din Occdent, inclusiv cu Germania, care au aplicat Moscovei sancţiuni economice.

Rusia, la rândul său, a anunţat, în ultimele zile, o reducere puternică a cantităţii de gaze naturale livrate Europei - prin gazoductul Nord Stream -, iar Germania a denunţat un „atac” menit „să semene haosul”.

În acest context de tensiuni puternice, Berlinul a anunţat o creştere însemnată a cheltuielilor sale militare şi a furnizat Ucrainei tunuri autopropulsate Panzerhaubitze 2000, iar primele obuziere au ajuns în Ucraina în această săptămână.

„Toate acestea amintesc cele mai amare perioade ale relaţiilor ruso-germane, inclusiv evenimentele care au precedat mai 1945”, data înfrângerii Germaniei naziste, subliniază în acest comunicat diplomaţia rusă.

„În curând, imagini cu echipamente germane distruse în Ucraina vor începe probabil să apară (...), iar unii în Rusia, dar şi Germania, vor face cu siguranţă paralele istorice pe care cele două ţări ale noastre le pot înţelege”, apreciază ministerul rus.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite