Ziua Naţională a României, sărbătorită cu fast la Chişinău. Programul manifestaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Naţională a României este sărbătorită marţi, 1 decembrie, cu mare fast în Republica Moldova. Unioniştii vor depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, vor ţine discursuri şi vor crea în centrul Chişinăului o hartă imensă a României Mari.

Marea Unire de la 1918 este marcată de Asociaţia Obştească „Onoare, Demnitate şi Patrie” printr-un Marş al Unirii la Chişinău. Evenimentul va începe la ora 14.00 în faţa Liceului Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Capitală. 

Tot astăzi, deputatul român Eugen Tomac organizează evenimentul „Uniţi sub tricolor”, prilejuit de Ziua Naţională a României. În cadrul ceremoniei, vor fi arborate drapelele României şi Republicii Moldova, care simbolizează identitatea românească comună a celor două state, precum şi parteneriatul dintre Chişinău şi Bucureşti. La eveniment vor participa personalităţi din mediul cultural, politic şi academic de pe ambele maluri ale Prutului. Evenimentul se va desfăşura marţi, 1 decembrie, începând cu ora 12.00, la sediul biroului parlamentar al deputatului Eugen Tomac din Chişinău. 

Membrii Blocului pentru Unitate Naţională se vor întâlni cu un grup de profesori şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din raionul Sângerei la ora 9:30, iar mai târziu, la ora 11:00 vor depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare.

O hartă imensă va fi construită în centrul Chişinăului

Tinerii unionişti vor construi o hărtă imensă în centrul Chişinăului care va conţine teritoriul României şi cel al Republicii Moldova unit într-un singur stat. Evenimentul va avea loc în Scuarul Catedralei Mitropolitane din Chişinău, la ora 15:00. Potrivit organizatorilor, construcţia acestei hărţi reprezintă munca care va fi înfăptuită de întreaga societate din Moldova pentru ca până în 2018 să existe un singur stat românesc unitar pe harta Europei, an în care se va împlini centenarul de la Unirea tuturor provinciilor istorice ale României. „Acţiunea de marţi are drept scop transmiterea unui mesaj clar. Ţine de datoria fiecăruia dintre noi să punem mâna la construirea unei Ţări mari, puternice şi unite. Aşa cum vom desfăşura harta uriaşă a României şi Republicii Moldova reunite din mai multe piese, cu ajutorul tuturor participanţilor, la fel trebuie să ne implicăm cu toţii pentru a ne reîntregi Ţara, fiindcă numai Unirea cu România poate scoate Moldova din criza profundă în care se află”, a declarat Anatol Ursu, preşedintele Mişcării Civice Tinerii Moldovei.

Inaugurarea pomului de Crăciun

De Ziua Naţională a României va fi inaugurat şi Pomul de Crăciun din Chişinău. Acesta se află în scuarul Catedralei Metropolitane „Naşterea Domnului”. Autorităţile Capitalei vor aprinde şi luminile de sărbătoare din tot oraşul. Primăria municipiului Chişinău invită toţi locuitorii şi oaspeţii Capitalei la eveniment şi la concertul organizat în centrul oraşului în cadrul căruia vor evolua mai mulţi interpreţi din Republica Moldova, printre care Cristina Scarlat, Felicia Dunaf, Diana Brescan, Aura, Andrei Glavan şi alţii. Manifestarea va începe la ora 18.00.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite