Ziua Constituției în Rep. Moldova. Șeful Parlamentului: Să ne continuăm calea europeană, ca un stat unitar și indivizibil

0
Publicat:

De Ziua Constituției Republicii Moldova, șeful Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că oamenii țării sale trebuie să continue calea europeană aleasă de toți, să fie fermi în această alegere, ca un stat unitar și indivizibil, acțiuni în numele valorilor din legea supremă.

Țara marchează Ziua Constituției, iar Igor Grosu a venit cu un mesaj. FOTO: Multimedia.parlament.md
Țara marchează Ziua Constituției, iar Igor Grosu a venit cu un mesaj. FOTO: Multimedia.parlament.md

De Ziua Constituției, Igor Grosu a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook, afirmând că-și dorește ca moldovenii să-și aducă aminte în această zi de valorile țării lor. 

,,În această zi vreau să ne aducem aminte de valorile țării noastre, să conștientizăm drumul pe care l-am parcurs ca neam și, respectiv, drumul pe care-l mai avem de făcut. Valorile înscrise în Constituție trebuie să ne ghideze în fiecare zi, în special atunci când trebuie să luăm decizii complicate, dar care ne vor asigura un viitor liber și prosper. În numele Constituției Republicii Moldova și a acestor valori trebuie să ne continuăm calea europeană aleasă de noi toți, să fim fermi în această alegere și să ne ținem împreună, ca un stat unitar și indivizibil”, a spus Igor Grosu. 

Mesajul Curții Constituționale 

Iar reprezentanții Curții Constituționale (CC) din Republica Moldova au îndemnat cetățenii să respecte valorile constituționale. 

,,O Constituție trebuie să facă față provocărilor istorice, asigurând perpetuarea democrației și a statului de drept. Deși Constituția din 1994 a fost supusă revizuirii, principiile și valorile fundamentale ale blocului de constituționalitate rămân intacte. În calitatea sa de gardian al Constituției, Curtea Constituțională asigură întâietatea acestor principii, nu a intereselor politice contrare de moment. Constituția din 1994 nu este una extinsă ca volum, dar a reușit în 29 de ani să asigure necesitățile unei societăți dornice de libertate și de democrație.În jurisprudența sa, Curtea a subliniat că Constituția reprezintă un „instrument viu", care trebuie interpretat pornind de la spiritul său, astfel încât să se asigure funcționalitatea instituțiilor statului și respectarea strictă a principiilor și a valorilor supreme”, au menționat magistrații CC. 

Legea supremă a împlinit 29 de ani 

Constituția Republicii Moldova a fost adoptată în data de 29 iulie 1994, intrând în vigoare o lună mai târziu. 

Țara, alături de Ucraina, a primit în 2022 statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, iar în luna aprilie a acestui an, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se solicită că ea să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023. 

Între timp, statul a fost amenințat de Kremlin cu scenariul ucrainean. Iar lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

Reprezentanții Kremlinului au negat și au acuzat partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite