ZI DE INSTRUCŢIE Funcţionarii de stat au fost înarmaţi, urcaţi pe tancuri şi mobilizaţi la baza militară Bulboaca. Vezi GALERIILE FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o sută de reprezentanţi ai autorităţilor publice au participat la exerciţiul militar. Rezerviştii, majoritatea având între 40 şi 50 de ani, şi-au amintit cum se mânuieşte o armă şi cum se conduce un vehicul blindat.

O armată de primari, viceprimari, şefi de subdiviziuni municipale sau conducători de structuri guvernamentale a invadat vinerea trecută poligonul militar din Buboaca. După un spectacol incendiar oferit de militarii din trupele speciale pe o pistă cu obstacole în flăcări, a venit şi rândul rezerviştilor să arăte ce pot. Exerciţiile au arătat că nu pot prea multe. Majoritatea n-a reuşit să meargă în pas de marş, mulţi au greşit ţinta la tragere, iar unii n-au încăput în tanc din cauza burţilor prea mari. Ziua a fost una mai mult de relaxare pentru foştii militari: au făcut poze, s-au odihnit la umbra copacilor, au fumat în pauze şi au glumit unii pe seama altora.

image
image
image

Click aici să vezi prima GALERIE FOTO!

Rezerviştii au efectuat trageri de luptă din armamentul de infanterie, inclusiv din aruncătorul de grenade. Viceprimarul Capitalei Vlad Coteţ a fost unul dintre cei mai iscusiţi ţintaşi. „Nu mi-a fost greu, fiindcă şi în armată am tras din astfel de arme", a spus edilul, mândru de rezultatele sale.
Funcţionarii au exersat şi pe tancodrom, conducând tehnică auto şi maşini blindate. Unii au mers pentru prima dată cu tancul. Aceştia aproape că au doborât parul de la linia de pornire, demarau în trombă sau opreau maşina brusc, încât părea că tanchistul acuş zboară din cabină. Sergiu Miron , şeful Direcţiei transport din raionul Orhei, a coborât de pe tanc ud leoarcă. „Am trăit senzaţii tari", a explicat Sergiu Miron.

Anatol Căliman, directorul Poştei din Ştefan Vodă, a fost cândva comandantul unui pluton de infanterie. „Cu cât mai greu e în timpul exerciţiilor, cu atât mai uşor este pe câmpul de luptă", a zis entuziasmat Anatol Căliman, amintindu-şi de armata la sovietici.

image
image
image

Click aici să vezi cea de-a doua GALERIE FOTO!

La exerciţii au participat şi şapte preoţi. „Ne place mai mult să lucrăm cu cadelniţa şi crucea. Dar trebuie să ne facem şi datoria faţă de Patrie", a spus protoiereul Corneliu Dobrojanu.

Vor fi chemaţi mai des la datorie

Generalul de brigadă Iurie Dominic, comandantul Armatei Naţionale, a declarat că scopul acestor exerciţii este de a testa cunoştinţele şi deprinderile rezerviştilor în vaz de mobilizare. „Instruirea în poligoanele militare este esenţială în programul de pregătire a rezervei. Atât tragerile de luptă, cât şi conducerea tehnicii blindate nu se uită niciodată ", a declarat generalul Dominic.

image
image
image

Click aici să vezi cea de-a treia GALERIE FOTO!

La amiază, fiind frânţi de oboseală, rezerviştii au fost ospătaţi cu mâncare de cazarmă. S-au odihnit puţin şi au revenit pe poligon la exerciţii. Din 2011, ofiţerii în rezervă vor fi chemaţi la exerciţii de două ori pe an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite