Voronin trage spre Uniunea Vamală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful comuniştilor de la Chişinău a transmis azi un mesaj asupra poziţionării geopolitice a partidului pe care îl conduce, anume că vrea ca Republica Moldova să-şi continue relaţiile cu Uniunea Vamală, şi s-a exprimat critic faţă de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Voronin a subliniat că se aşteaptă să câştige majoritatea în viitorul Parlament şi că nu are în vedere nici un fel de coaliţii în acest moment.

Liderul PCRM s-a arătat deranjat de concurenţa pe care i-o face Igor Dodon în ceea ce priveşte relaţia Chişinăului cu Uniunea Vamală coordonată de Moscova. Voronin l-a atacat pe liderul socialiştilor Igor Dodon, afirmând că deţine probe video, care l-ar putea compromite pe acesta. „Acum ne pregătim de alegeri. Unii aşa-zişi analişti politici spun că nu se aud comuniştii, dar noi ne vom expune în campania electorală. Noi putem crea un spot video despre „faptele eroice”, care le-a făcut Dodon nu doar faţă de partid, dar şi faţă de ţară. Aşa - cum a votat pentru Timofti, cine l-a plătit pentru asta. Voi, jurnaliştii, rău lucraţi la computere. Să vedeţi ce a spus Ceban, când a ieşit din fracţiune - că e un semn de protest faţă de refuzul nostru privind integrarea europeană. Dar acum ce doreşte, integrare în Unune Vamală?”, a întrebat Vladimir Voronin.

Şeful comuniştilor a mai spus că atunci când a fost ratificat Acordul de Asociere cu UE în Parlamentul R. Moldova, PCRM a decis să plece anume în semn de protest faţă de această ratificare, pe când grupul lui Dodon a decis să rămână, deşi au semnat împotrivă. „Cine a rămas în plen când s-a ratificat Acordul de Asociere? Ce a fost atunci? Noi am spus încă atunci că la această acţiune împotriva Moldovei nu vom participa şi am plecat din sală. Doar un singur deputat trebuia să rămână şi să transmită un mesaj. Dar Dodon a rămas în sală, ca să asigure cvorumul necesar. Dar, noi încă nu am ieşit în lupta finală, noi avem ce spune despre aceşti nenorociţi”, a mai adăugat Voronin.

Supărat pe Leancă şi România

Voronin a afirmat că premierul Iurie Leancă participă activ la anexarea Republicii Moldova de către România, subliniind că negocierea acestei alipiri este purtată între prim-ministrul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu. Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că Victor Poanta şi Iurie Leancă “sunt doar nişte profitori de imagine” subliniind că cel care a cerut insistent un acord de finanţare, cel cu care a avut o viziune comună în multe privinţe, inclusiv pentru proiecte energetice este fostul premier Vlad Filat. Acesta a declarat că Leancă a fost până în octombrie 1989, în Ambasada Uniunii Sovietice din Bucureşti şi din acest motiv "îi vede atât de uniţi în gânduri şi simţiri pe Leancă şi pe Ponta". Premierul Victor Ponta a declarat, în cadrul Congresului PSD, reunit la Albă Iulia, că angajamentul său şi apelul adresat românilor este acela de a face împreună, pentru a doua oară, marea unire a României.  Ministerul rus de Externe a considerat "iresponsabile" şi "inacceptabile" declaraţiile premierului Victor Ponta privind eventualitatea unirii Republicii Moldova cu România, cerând o reacţie din partea Uniunii Europene. Voronin a susţinut în conferinţa de presă de azi statalitatea Republicii Moldova şi a acuzat procesul profund de degradare al guvernanţilor care urmăresc interese personale şi de grup în detrimentul intereselor de stat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite