Voronin ameninţă: dacă nu primeşte funcţii, sabotează guvernarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Voronin, preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova FOTO: Arhiva Adevărul
Vladimir Voronin, preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova FOTO: Arhiva Adevărul

Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că partidul său vrea funcţii de conducere în mai multe instituţii care se află sub control parlamentar şi că formaţiunea pe care o conduce va delega în mod obligatoriu specialişti pentru ocuparea acestor funcţii.

În timpul unei emisiuni de la postul public de radio în cadrul căreia a făcut aceste declaraţii, Voronin a ameninţat guvernarea ca nu cumva ”să încerce să nu ofere aceste funcţii”, transmite IPN.

El a lăsat să se înţeleagă că ar fi vorba de funcţii de conducere de la Curtea de Conturi, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Consiliul de Observatori al Companiei publice Teleradio-Moldova şi alte instituţii. Totodată, Vladimir Voronin a subliniat că PCRM nu se află la guvernare. „Noi, PCRM, prin acest vot pe care l-am acordat Guvernului nu înseamnă că noi participăm la guvernare. Noi am deblocat situaţia ca ţara să fie condusă. Acest vot nu înseamnă nimic mai mult”, a spus liderul PCRM. Acesta a declarat că partidul va susţine doar proiectele de legi de interes naţional. „Categoric, PCRM nu se află la guvernare”, a spus liderul comuniştilor.

Referindu-se la programul de activitate al Guvernului pentru 2015-2018, Vladimir Voronin a spus că acesta conţine câteva prevederi importante, printre care deblocarea activităţilor cu partenerii strategici, Federaţia Rusă, ţările din CSI şi păstrarea statutului de neutralitate.

Liderul comuniştilor a menţionat, referindu-se la componenţa nominală a Guvernului, că PCRM nu este mulţumit de activitatea a cinci miniştri, fără să precizeze care sunt ei, dar a acordat vot de încredere executivului, pentru că în caz contrar s-ar fi ajuns la alegeri anticipate. „Noi ne cerem scuze de la cetăţeni, dar nu am avut altă alegere. Vom urmări activitatea acestor miniştri, dar nu vom răbda mult timp, dacă nu se va face regulă", a mai spus liderul partidului.

Întrebat ce părere are despre premierul Chiril Gaburici, Vladimir Voronin a spus că acesta corespunde criteriilor înaintate de către PCRM, adică este din lumea de afaceri, este apolitic şi are capacităţi de manager.

Politicianul s-a referit şi la implementarea Acordului de Asociere cu UE, menţionând că, din anul 2002, PCRM a început realizarea planurilor de modernizare a ţării. Potrivit lui, Moldova are perspectivă doar dacă se va moderniza conform standardelor europene. „Nu poţi fi în centrul Europei şi să stai cu spatele la ceea ce se întâmplă în Europa”, a subliniat Voronin. Totodată, liderul PCRM a spus că Acordul de Asociere trebuie revăzut şi modificate unele aspecte, deoarece în mod real nu vor putea fi realizate toate prevederile acestuia.

Parlamentarul a vorbit şi despre alegerile locale. Acesta a menţionat că PCRM va înainta candidatul său la Primăria capitalei pentru acest scrutin. „Vom merge de unii singuri, fără alianţe, blocuri. Vom merge cu oameni cinstiţi şi pregătiţi”, a declarat şeful PCRM. Potrivit lui, timp de opt ani, actualul primar, Dorin Chirtoacă, nu a făcut nicio reformă şi a transformat oraşul într-un morman de gunoi. 

Referindu-se la vizita preşedintelui României, Klaus Iohannis, la Chişinău, Vladimir Voronin a spus că îi pare rău că preşedintele nu s-a întâlnit cu opoziţia. „Îmi pare rău, sincer. Ar fi fost de folos”, a spus preşedintele PCRM, notând că relaţiile moldo-române se vor axa în continuare, mai mult pe dimensiunea europeană.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite