Vizita preşedintelui Igor Dodon în Rusia, văzută de politologi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO kremlin.ru
FOTO kremlin.ru

Unul dintre cele mai importante rezultate ale vizitei oficiale a preşedintelui Igor Dodon la Moscova este anularea impozitelor vamale pentru fructele şi legumele moldoveneşti pentru minim jumătate de an. Declaraţia a fost făcută de deputatul socialist şi politologul Bogdan Ţîrdea, în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

„Circa 90% dintre fructele şi legumele moldoveneşti sunt exportate pe pieţele estice, în principal în Rusia. Aceasta este cea mai importantă chestiune care va da un impuls pentru creşterea economică”, spune Bogdan Ţîrdea.

Totodată, Igor Dodon a anunţat despre înţelegerile sale cu preşedintele rus referitor la o amnistiere mai profundă a cetăţenilor moldoveni aflaţi în Rusia. „200 de mii de cetăţeni moldoveni vor putea, în sfârşit, din ianuarie 2019, să respire mai uşor”, spune deputatul.

Analistul politic Vitalie Andrievschi consideră un lucru absolut normal faptul că preşedintele Igor Dodon vizitează Rusia şi poartă negocieri în rezultatul cărora au loc unele schimbări pozitive, dar trebuie înţeleasă natura acestor schimbări şi ce oferă ele Republicii Moldova. „Adică, aceasta este serios, pe termen lung sau este doar un joc politic din partea Rusiei?”, se întreabă Vitalie Andrievschi.

Potrivit lui, în cadrul CSI; încă ex-premierul Vlad Filat a semnat Acordul privind Zona de Comerţ Liber, Rusia însă a exclus Moldova din această zonă sub pretextul că statul a semnat Acordul de Asociere cu UE. „Acordul de asociere se menţine, astăzi Rusia din nou ne include în această zonă pentru şase luni. Unde este garanţia că peste şase luni, în caz că ceva nu-i va plăcea Rusiei, ea nu ne va exclude iar din această zonă?”, se întreabă analistul.

În perioada 31 octombrie -1 noiembrie, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a întreprins o vizită oficială în Federaţia Rusă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite