VIDEO SUA au trimis o navă militară în Marea Neagră. Ce urmăresc americanii şi cum a răspuns Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii au trimis o navă militară în Marea Neagră. Este vorba despre USS Fort McHenry. Presa rusă scrie că nava a ajuns la Constanţa prin strâmtoarea Dardanele, în seara de duminică, 6 ianuarie, la ora 21.30. Reacţia Rusiei nu a întârziat să apară.

Autorităţile americane au comunicat că scopul prezenţei navei în Marea Neagră este de a patrula zona şi de a efectua exerciţii comune cu „aliaţii şi partenerii” în vederea asigurării stabilităţii şi securităţi în Europa.

„Intrarea în Marea Neagră a navei Fort McHenry confirmă angajamentul nostru colectiv în asigurarea securităţii în Marea Neagră şi consolidează relaţiile cu aliaţii NATO şi partenerii din regiune”, a declarat Lisa M. Franchetti, comandant al Flotei a 6-a a SUA, notează presa rusă.

CITEŞTE ŞI VIDEO Nava de desant USS Fort McHenry, manevre comune cu fregata Regele Ferdinand în Marea Neagră. Ruşii monitorizează mişcările NATO

Ea a adăugat că operaţiunile navelor americane în Marea Neagră sunt unele de rutină şi că doar în 2018 în Marea Neagră au intrat circa 50 de nave americane.

   

Drept reacţie la prezenţa USS Fort McHenry în Marea Neagră, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că şi Rusia a trimis deja o navă militară în Marea Neagră, care ar fi ajuns duminică, 6 ianuarie, la 21.00. Obiectivul navei ruse este să urmărească acţiunile întreprinse de nava americană.

În acest context, presa rusă aminteşte că reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA în Ucraina, Kurt Volker, a afirmat anterior că SUA trebuie să-şi mărească prezenţa militară în Marea Neagră. În replică, purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a afirmat atunci câ asemenea afirmaţii nu au un caracter pacificator.

Pe canalul de Youtube „Alfred rich” au apărut imagini video cu USS Fort McHenry în timp ce naviga în strâmtoarea Bosfor.

Anterior, USS Fort McHenry a participat la exerciţii militare la coastele Norvegiei. Un an mai devreme, în 2015, nava s-a îndreptat spre Yemen, cu scopul de a evacua corpul diplomatic al Ambasadei SUA în Yemen. În 2010, nava a fost folosită în operaţiunile de salvare din Haiti, ca urmare a unui cutremur puternic.

Nava americană poate transporta un detaşament de circa 500 de militari. De asemenea, USS Fort McHenry poate transporta 5 nave militare pe pernă de aer sau 21 de nave de tip LCM - 6 (Landing Craft Mechanized), care pot transporta vehicule militare, inclusiv tancuri, sau detaşamente militare.

Prezenţa navei americane în Marea Neagră ar putea avea legătură cu escaladarea tensiunilor între Ucraina şi Rusia la Marea Azov, după ce Kievul a acuzat Rusia că a lovit o navă ucraineană şi i-a blocat accesul în această mare mică, situată între Crimeea – anexată în 2014 de Moscova, şi estul Ucrainei – teatrul unui război civil cu separatişti proruşi.

Situaţia s-a degradat rapid, iar Ucraina a acuzat duminică seara Rusia că a capturat aceste nave, după ce a deschis focul asupra lor în această zonă strategică.

Navele – două vedete blindate, Berdiansk şi Nikopol, şi remorcherul Iani Kapu – încercau să intre din Marea Neagră în Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia şi marchează accesul în Marea Azov.

Din totalul de 23 de militari de la bord, şase au fost răniţi, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene.

Rusia a confirmat imobilizarea în vederea inspecţiei la bord şi ”utilizarea unor arme”, acuzând navele ucrainene „că efectuează acţiuni ilrgale în apele teritoriale ruse” şi anunţând rănirea a trei ucraineni.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite