VIDEO Situaţie tensionată la Chişinău. Fermierii au venit cu tractoarele în faţa Parlamentului. Incidente între poliţişti şi protestatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii care protestează de câteva zile în faţa Guvernului de la Chişinău s-au îndreptat, miercuri dimineaţa, către clădirea Parlamentului. Aceştia au venit cu tractoarele în faţa Legislativului în contextul şedinţei Parlamentului, care urmează să se desfăşoare la ora 12.00 şi la care ar urma să fie adoptate mai multe legi controversate ce au fost criticate de opoziţie.

UPDATE 15.30 Protestatarii au anunţat că nu renunţă la manifestaţie, după ce în urma discuţiilor dintre reprezentanţii agricultorilor cu toate fracţiunile parlamentare, aceştia nu au primit garanţii că revindecările lor vor fi satisfăcute. Mai exact, este vorba despre mărirea subvenţiilor şi retragerea iniţiativei privind majorarea cotei TVA în agricultură de la 8% la 12%.

UPDATE 15.10 Deputaţii Platformei DA, cei ai PAS şi cei ai PDM au părăsit şedinţa Parlamentului, invocând că a fost constituită o nouă alianţă PSRM-Şor, care ar fi decis să voteze astăzi o serie de proiecte controversate fără a ţine cont de opinia opoziţiei care a cerut excluderea din ordinea de zi a mai multor proiecte de lege. 

Protestul agricultorilor din faţa Parlamentului continuă. 

UPDATE 15.00 MAI a anunţat că patru poliţişti au avut de suferit în timpul altercaţiilor şi au ajuns la spital cu diferite traumatisme.

UPDATE 13.40 A început şedinţa Parlamentului. Video aici.

UPDATE 13.25 Manifestanţii scandează „Hoţii!”; „Noi nu cedăm!”; „Anticipate!”; „Demisia!”; „Hunta!” etc. 

UPDATE 12.10 Opt reprezentanţi ai protestatarilor au intrat în Parlament pentru a avea discuţii cu fracţiunile parlamentare. Cum era de aşteptat, la întâlnire au venit doar deputaţii din opoziţie, cei din alianţa PSRM-ŞOR nu s-au prezentat deocamdată la întrevederea cu agricultorii. 

UPDATE 11.50 Mai mulţi deputaţi din PAS şi Platforma DA, precum Alexandru Slusari, Petru Frunze, Mihai Popşoi, Dan Perciun, Chiril Moţpan sau Dinu Plîngău au venit alături de protestatari. A fost format un grup de iniţiativă care urmează să intre în Parlament pentru a discuta cu reprezentanţii fracţiunilor parlamentare despre cerinţele fermierilor. 

UPDATE 11.35 Deputatul PAS Mihai Popşoi a ieşit în faţa protestatarilor. Acesta a făcut un apel la calm. Totodată, Popşoi a anunţat că fracţiunile PAS şi Platforma DA strâng astăzi semnături pentru a depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Popşoi a declarat că, săptămâna viitoare, Guvernul Chicu trebuie să plece. Mulţimea scandează „anticipate”. 

Precizăm că opoziţia nu are voturile necesare pentru demiterea Guvernului. 

UPDATE 11.10 Agricultorii au încercat să urce cu tractoarele pe scările Parlamentului pentru a se apropia şi mai mult de clădire, însă au fost opriţi de către forţele de ordine. Sute de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura ordinea publica în zona Parlamentului. Forţele de ordine au stropit cu gaze lacrimogene în direcţia protestatarilor. Între mascaţi şi protestatari a existat o uşoară încăierare, atunci când forţele de ordine au încercat să oprească agricultorii din drumul lor către Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite