VIDEO Protest de amploare la Chişinău, organizat de Comitetul de Rezistenţă Naţională. Mii de oameni au pornit în marş pe străzile Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul de Rezistenţă Naţională, din care fac parte lideri ai Platformei DA, PAS, alte partide şi membri ai societăţii civile, desfăşoară, duminică, o acţiune de protest de amploare în PMAN. Valul de proteste a pornit după ce, pe 19 iunie, Judecătoria Chişinău a decis invalidarea rezultatelor alegerilor locale ale primarului de Chişinău, iar ulterior Curtea de Apel şi CSJ au menţinut hotărârea.

UPDATE 16.15 Mulţimea a pornit într-un marş pe străzile Capitalei. Înainte de asta, în PMAN a fost citită rezoluţia protestului. Traseul este următorul: Bulgară - 31 August - Armenească - Ştefan cel Mare. 

UPDATE 15.40 „Acest protest nu este doar despre Chişinău, ci despre întreaga ţară, despre viitor. Aici există celule ale rezistenţei noastre civice din fiecare colţ al Moldovei. Prin votul mixt, prin anularea alegerilor, aceşti criminali încearcă să ne transforme în robi. Trebuie să luptăm până la capăt. Astăzi suntem mulţi. Mâine o să fim şi mai mulţi. Sunt mândru că vin dintr-un sat unde rezistenţa a dăinuit în timp. Jos dictatura!“, a spus Andrei Năstase, primarul ales al Chişinău al cărui mandat nu a fost validat.

Năstase a subliniat că este important ca poporul să lupte pentru a-i aduce pe moldovenii din diaspora acasă.

Imagine indisponibilă

FOTO privesc.eu

UPDATE 15.00 Directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, spune că reforma justiţiei a fost un act mimat. „Există frica de alternativă, de opoziţie, de dialog. Nu putem face niciun pas mai departe până nu ajutăm primarul să-şi intre în funcţie. Noi suntem pentru democraţie europeană, pentru schimbarea pe cale paşnică a puterii“, spune Munteanu.

Mulţimea scandează „Noi suntem poporul!“.

UPDATE 14.55 A luat cuvântul fostul boxer Octavian Ţîcu, care a spus că nu a vorbit niciodată în faţa unui auditoriu atât de mare. „Ştiţi a ce miroase în PMAN? A libertate! Aici, oamenii au venit să arate că susţin democraţia. Noi suntem democraţia! Noi vrem libertate. Ceea ce s-a întâmplat pe 3 iunie a fost un lucru de neconceput pentru actuala guvernare. Nu mai există cale de întoarcere. Vrem ca votul nostru să fie validat“, a spus Ţîcu.

Imagine indisponibilă

FOTO privesc.eu

UPDATE 14.30 Prima care ia cuvântul este lidera PAS, Maia Sandu. „Orice tentativă de a provoca oamenii trebuie să fie imediat oprită de poliţie. Cerem conducerii Televiziunii Naţionale să se asigure că evenimentul de astăzi este reflecatată corect“, spune Sandu. „Mafia lui Plahotniuc şi Dodon a pus stăpânire pe instituţiile statului. Pentru prima dată de la independenţă, alegerile au fost anulate! Niciuna dintre instituţiile statului nu a încercat să opună rezistenţă. Este începutul dictaturii. Jos dictatura!“. Maia Sandu spune că „ei“ speră că oamenii vor obosi şi nu vor mai protesta. Oamenii scandează „Noi nu cedăm! Noi rezistăm!“.

UPDATE 14.00 Mii de oameni au început deja să se adune în PMAN. Protestatarii poartă pancarte cu numele localităţilor de unde au venit. A fost amenajată şi o scenă, iar din difuzoare răsună cântece patriotice. 

„Corupţia sugrumă justiţia“, „Jos Mafia!“ - scrie pe pancarte, iar lumea scandează „Ruşine!“. Oamenii au intonat imnul Republicii Moldova.

„Vom protesta paşnic şi ne vom apăra drepturile până la capăt“ - anunţă organizatorii. După discursurile care vor fi ţinute pe scenă, oamenii vor porni într-un marş. 

Imagine indisponibilă

UPDATE 11.50 În timp ce susţinătorii primarului ales, dar cu mandat invalid, Andrei Năstase vor protesta în PMAN, alţii urmează să participe la un concert care are loc pe stadionul Universităţii Tehnice, care începe la ora 15.00. Despre organizarea acestui concert nu se cunosc detalii, se ştie doar că poartă amprenta unei companii private din Republica Moldova.

Imagine indisponibilă

Inspectoratul General al Poliţiei cheamă participanţii la proteste să manifeste paşnic şi să evite activităţi ilicite sau provocări. Pentru îmbunătăţirea comunicării dintre Poliţie şi manifestanţi şi pentru gestionarea eventualelor situaţii de conflict, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pe 1 iulie, începând cu ora 14.00, vor fi prezente echipe „Poliţia Dialog”. De asemenea, vor fi amplasate corturi, unde oamenii vor putea bea apă şi, la necesitate, vor beneficia de asistenţă medicală primară, transmite IPN.

Inspectoratul General al Poliţiei îndeamnă manifestanţii să nu poarte arme de foc, obiecte explozive şi alte obiecte care pot pune viaţa în pericol, să fie atenţi la toate informaţiile venite din partea Poliţiei şi, dacă li se solicită să se legitimeze, să o facă. Dacă vin cu copii la manifestaţie, să-i supravegheze, iar dacă văd persoane violente sau care incită la violenţă, să se îndepărteze de ele şi să anunţe organizatorul întrunirii, echipa „Poliţia Dialog” sau orice poliţist. În PMAN vor fi prezente şi două centre mobile de informare, unde vor fi difuzate spoturi privind siguranţa la proteste.

Pentru oamenii care intenţionează să vină la protest din teritoriu au fost stabilite locuri de parcare lângă Circ şi în faţa Academiei de Ştiinţe. Maşinile vor putea fi parcate şi pe str. Columna şi M. Viteazul. Circulaţia transportului public pe bd. Ştefan cel Mare va fi parţial restricţionată, în funcţie de amploarea evenimentului.

Poliţia informează că a identificat mai multe persoane care distribuie mesaje de incitare la violenţă în timpul manifestaţiilor, atât de pe conturile lor personale, cât şi de pe conturi false create pe reţelele de socializare. Persoanele au fost citate pentru audieri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite