VIDEO Momentul în care un grup infracţional specializat în punerea în circulaţie a banilor sustraşi din bancomate este reţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
e

Oamenii legii din Republica Moldova au destructurat o grupare infracţională formată din şapte membri cu vârste cuprinse între 20 şi 43 de ani. Şase dintre aceştia sunt originari din regiunea de sud a ţării, iar unul din Siria.

În urma investigaţiilor efectuate de către forţele de ordine s-a stabilit că liderul grupului a pus la dispoziţia membrilor grupării mijloace băneşti (euro) pentru a fi curăţite de o substanţă chimică, de culoare roşie şi apoi puse în circulaţie. 

Bancnotele erau provenite din sustragerile săvârşite prin extragerea acestora din bancomatele din spaţiul UE. Sistemul de protecţie a bancomatelor respective funcţiona în aşa fel, încât odată sustraşi, banii erau marcaţi cu o vopsea specifică, pentru a nu putea fi ulterior folosiţi în circulaţie.

Totodată, membrii grupului au a creat două laboratoare clandestine, în două apartamente închiriate de către suspecţi.

Cetăţeanul Siriei, având studii farmaceutice şi cunoştinţe în domeniul substanţelor chimice, împreună cu membrii grupului procurau şi foloseau substanţe chimice în alterarea semnelor băneşti.

Ca urmare a intervenţiei prompte a forţelor de ordine, la 23 ianuarie 2018, suspecţii au fost reţinuţi în flagrant delict în timp ce curăţeau bancnotele.

Ca urmare a efectuării percheziţiilor pe adresele de domiciliu din municipiul Chişinău, au fost depistate şi ridicate 17.500 euro, bancnote cu nominalul de 10, 20 şi 50 euro, majoritatea bancnotelor marcate cu o vopsea de culoare roşie. O parte din bani fiind deja curăţiţi, iar o altă parte din bani suspecţii au reuşit să-i convertească, în oraşul Odesa şi Chişinău.

Toţi suspecţii sunt arestaţi pe un termen de 30 de zile.

În acest caz a fost iniţiată o cauză penală pentru „Fabricarea sau punerea în circulaţie a semnelor băneşti false sau a titlurilor de valoare false”, „Contrabanda” şi „Spălarea banilor”.

Conform legislaţiei în vigoare, aceştia riscă închisoare de la trei până la 15 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite