VIDEO Marşul Unirii, la Chişinău, cu prilejul aniversării a 99 de ani de la Unirea din 1918

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Basarabia e România
FOTO Basarabia e România

Cei care împărtăşesc idealul unirii cu România au participat sâmbătă, 2 decembrie, la un marş, marcând prin această acţiune 99 de ani la unirea din 1 Decembrie 1918 şi constituirea, ca rezultat, a statului unitar roman. Manifestanţii s-au adunat la monumentul lui Ştefan cel Mare.

Acţiunea a început la ora 14.00, de la monumentul lui Ştefan cel Mare. Manifestanţii mărşăluiesc pe str. Bănulescu Bodoni, pe str. Mateevici, trec pe lângă Academia de Teatru Muzică şi Arte Plastice, acolo unde la 27 martie 1918 a fost votată unirea Basarabiei cu România. Apoi au coborât pe Sfatul Ţării până la bd. Ştefan cel Mare, scuarul Europei, unde a avut loc un miting.

Laura Cotogoi-Muşinschi, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Gaudeamus”, a spus că participarea la acest marş este pentru ea o sărbătoare. „Noi suntem români şi marcăm sărbătorile naţionale care ne reprezintă. Vrem să arătăm tuturor că unirea dintre cele două ţări este importantă, este inevitabilă şi noi luptăm pentru aceasta”, a spus eleva.

Ştefan Domoş, locuitor al capitalei, a spus că este alături de cei care îşi doresc reîntregirea neamului românesc. „Unire ne trebuie. Noi am fost uniţi, dar în 1940 ne-au despărţit. Acum este necesar de produs o nouă unire”, a declarat Ştefan Domoş.

Porivit lui George Simion, preşedintele platformei unioniste „Acţiunea 2012”, marşul de astăzi este un eveniment pentru a informa cetăţenii că anul 2018 este unul dedicat unirii Republicii Moldova cu România. „Vrem să spunem că iubim Republica Moldova, iubim România. Aceste două state trebuie să se unească şi să formeze aceeaşi ţară”, a spus George Simion.

Maxim Guţu, reprezentantul Partidului Unităţii Naţionale, a declarat că pentru formaţiunea politică pe care o reprezintă reîntregirea neamului românesc este un scop sigur. „Participăm la toate acţiunile dedicate unirii. Anul 2018 va fi centenarul unirii şi astfel ne solidarizăm cu toată suflarea românească din Republica Moldova, pentru a face mai puternicăă şi mai unită mişcarea unionistă din Republica Moldova”, a spus Maxim Guţu.

Ion Leaşcenco, preşedintele Blocului Unităţii Naţionale „BUN”, a spus vineri, 1 decembrie, la o conferinţă de presă la IPN, că pentru Basarabia ziua de 1 decembrie, când este marcată Ziua Naţională a României, este una importantă. Ion Leaşcenco a îndemnat cetăţenii să vină la marş într-un număr cât mai mare. „Trebuie să spunem tuturor că viitorul Republicii Moldova este unul românesc şi european. Trebuie să transmitem un mesaj de coeziune, de unitate tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, că noi ne dorim unirea. Este datoria noastră să ne implicăm şi să ajungem la întregirea neamului românesc”, a spus Ion Leaşcenco.

„În ţările dezvoltate a ieşi în stradă şi a-ţi cere dreptul este ceva firesc. Din moment ce statul nostru pretinde a fi unul cu valori europene, trebuie să asculte vocea noastră atunci când avem o năzuinţă. Vă îndemn pe toţi, cei care cred că Republica Moldova poate avea viitor doar alături de România, să ieşiţi mâne, să veniţi la monumentul lui Ştefan cel Mare”, a declarat vicepreşedintele BUN, Oleg Chicu.

Vlad Bileţchi, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „UNIREA - ODIP”, a anunţat că în cadrul acţiunii vor fi distribuite panglici şi drapele tricolore, calendare cu personalităţile marcante ale idealului românesc. „Ziua de 1 decembrie nu este o sărbătoare doar pentru români şi pentru cei care îmbrăţişează valorile româneşti. Este a tuturor”, a spus Vlad Bileţchi.

„Ne-am unit în centenar ca anul viitor să lucrăm împreună, să convingem oamenii că unirea este în beneficiul lor”, a spus Vitalie Prisăcaru, vicepreşedinte Mişcării Civice „Tinerii Moldovei”.

Igor Budeanu, vicepreşedintele Tinerii Moldovei a declarat că pentru anul viitor au pregătit un şir de acţiuni, pe care le vor anunţa ulterior, astfel ca la sfârşitul anului 2018 să existe peste un milion de cetăţeni ai Republici Moldova unionişti, alegători care să susţină unirea.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite