VIDEO FOTO Patru fete din Ştefăneşti au câştigat concursul mondial Technovation Challenge 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele patru tinere moldovence, premiate în SUA FOTO: technovationchallenge.org
Cele patru tinere moldovence, premiate în SUA FOTO: technovationchallenge.org

O echipă de patru tinere din Republica Moldova a câştigat o competiţie mondială de inovaţie şi creativitate pentru femei.

Moldovencele originare din satul Ştefăneşti, raionul Floreşti au fost premiate pe 18 iunie, în finala concursului Technovation Challenge - World Pitch 2014, care s-a desfăşurat în Silicon Valley din San Francisco, SUA. Astfel, fetele au demonstrat întregii lumi IT cum sunt gata să schimbe viitorul planetei. 

Tatiana Moraru, Maria Toma, Corina Hariton şi Mihaela Bâtcă, unite în echipa „Health in a Drop“ (Sănătate într-o picătură), au dezvoltat o soluţie de găsire a ape potabile într-o regiune în care circa 80% din populaţie duce lipsă de ea.

Aplicaţia mobilă „Apă Pură“ rezolvă două probleme: spune în care fântâini apa este bună de băut şi informează cum afectează sănătatea impurităţile şi particulele străine care au ajuns în apă, scrie allfun.md. Toate fântânile satului sunt dispuse pe o hartă, iar fiecare dintre ele dispune de un QR cod care, pe lângă calitatea apei, oferă utilizatorului sfaturi despre cum să o purifice prin filtrare, fierbere sau alte metode. 

Pentru finala acestui an au fost selectate zece echipe de pe cinci continente: Nigeria, Brazilia, Statele Unite şi Republica Moldova. Participantele au concurat în secţiunile Universitate, Liceu şi Gimnaziu, iar proiectul reprezentantelor din Republica Moldova a fost apreciat de juriu drept cel mai bun. 

Technovation Challenge este un program de mentorat ce oferă fetelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 23 de ani cunoştinţe şi experienţă în domeniul ingineriei şi antreprenoriatului high-tech. Tinerele cunosc tehnologiile de ultimă oră cu ajutorul mai multor mentori-femei. 

Pe parcursul lecţiilor, fetele lucrează în echipe pentru a proiecta şi dezvolta o proprie aplicaţie Android. Echipele participă la un eveniment în care îşi prezintă aplicaţiile mediului business pentru a avea şansa ca produsele lor să fie distribuite pe piaţa globală. 

technovation
technovation
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite