Victor Morari din Sculeni, Ungheni a ajuns mitropolit al Asiei Centrale în cadrul Patriarhiei Ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopul de Ekaterinburg, Vichentie Morari, originar din Republica Moldova, a devenit mitropolit al unui nou district Mitropolitan care va cuprinde patru eparhii pentru fiecare din ţările ex-sovietice din regiune: Uzbekistan, Turkmenistan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

În cadrul şedinţei din 27 iulie 2011, desfăşurat în Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor) din Kiev, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a luat mai multe hotărâri importante, inclusiv numirea unor originari din Republica Moldova în scaune mitropolitane, anunţă portalul oficial.

Astfel s-a decis înfiinţarea Districtului Mitropolitan al Asiei Mijlocii (Centrale), care va cuprinde patru eparhii pentru fiecare din ţările ex-sovietice din regiune: Uzbekistan, Turkmenistan, Kârgâzstan şi Tadjikistan. Pentru aceste eparhii urmează să fie aleşi noi episcopi, iar mitropolit al acestui district, cu sediul la Taşkent, a fost numit ÎPS Vichentie Morari (originar din satul Sculeni, Ungheni, Republica Moldova), până acum arhiepiscop de Ekaterinburg.
Anterior toate aceste ţări erau incluse într-o singură eparhie, condusă de mitropolitul Vladimir Ichim (originar din Vărzăreştii Noi, Călăraşi, Republica Moldova), care acum a fost transferat ca mitropolit de Omsk, în urma retragerii la pensie a mitropolitului Teodosie.

Amintim că anterior Sfântul Sinod a mai înfiinţat un district mitropolitan pentru Republica Kazahstan, constituită din 6 eparhii.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite